Koningin Mathildeprijs 2017 gaat naar Oostends project

Dirk Lievens en zoon Johannes tonen de oorkonde en hun trofee. Johannes is nauw betrokken bij het project en doet alles rond communicatie en sociale media. © JRO
Redactie KW

Elk jaar wordt de Koningin Mathildeprijs uitgereikt in het Koninklijk Paleis in Brussel. Dit jaar koos het Mathildefonds het thema ‘Music Connects’. De Koningin Mathildeprijs 2017 ging naar het project ‘Crossing Music’ van de vereniging Watermusic uit Oostende.

In totaal werden 120 kandidaatsdossiers ingediend. Na een selectie door een jury van experts kregen 23 projecten samen 150.000 euro. Het project ‘Crossing Music’ is eenvoudig: kinderen van verschillende nationaliteiten gaan samen aan de slag met de kinderliedjes uit hun eigen cultuur. Nadien worden de liedjes bewerkt voor de cd-opname en de concerten. Daarbij wordt een liedjesboek met cd uitgegeven. Dit boek wordt geïllustreerd door dezelfde jongeren.

JOWEST

“Met het project willen we kwetsbare jongeren in contact brengen met andere jongeren. Muziek is daarvoor de ideale taal”, zegt artistiek verantwoordelijke Dirk Lievens (47). “Onze vereniging, vzw Watermusic, draagt samenhorigheid hoog in het vaandel. We bestaan uit vrijwilligers die allemaal artistieke vorming belangrijk vinden. Daarvoor werken we samen met professionele kunstenaars. We organiseren ook stages voor kinderen, jongeren en volwassenen.”

De koningin nam haar tijd om met de kinderen een praatje te maken

“Ondertussen bestaat de vzw een vijftiental jaar. Vroeger was het een vzw van ouders die met een schoolorkest mee de activiteiten organiseerde. Geleidelijk aan zijn die activiteiten meer geworden en zijn ook andere orkesten en andere jongeren bij die activiteiten betrokken geraakt. Vandaag de dag organiseert de vzw een heleboel activiteiten zoals strijkersdagen, Kinderen Zingen… Belangrijk in dit project Jeugd Orkest West-Vlaanderen (JOWEST). De vzw is eigenlijk een overkoepelende organisatie, het is JOWEST die eigenlijk de groep is achter het project ‘Crossing Music’. De andere twee jeugdkoren die mee het project vorm gaan geven zijn Rondinella uit de Kunstacademie Knokke en Schwoeng!, de Stedelijke Academie voor podiumkunsten uit Roeselare. JOWEST zelf bestaat uit spelers van tien tot achttien jaar uit tien West-Vlaamse academies.”

Vrijwilligers

“Vzw Watermusic is heel klein begonnen, ik had altijd de artistieke verantwoordelijkheid”, gaat Dirk verder. “We werken samen met een hele grote groep vrijwilligers, voor de Strijkersdagen zijn dat er een 25-tal, voor JOWEST en Kinderen zingen’ zijn er dat dan weer een achttal. Het hangt eigenlijk af van activiteit tot activiteit. De vereniging werd in het verleden al gesteund door de provincie. Ook voor ‘Crossing Music’ werd al een subsidie aangevraagd, we zijn hen echter al erkentelijk voor de steun die we in het verleden al kregen. Een hele belangrijke partner is De Grote Post, zij bieden onze projecten sterke ondersteuning.”

Enorme belevenis

“De kern van het project is dat jongeren voor en met elkaar samen werken. Ik zorgde voor het subsidiedossier maar de jongeren dragen het project zelf samen met de vrijwilligers. Voor de kinderen was het een enorme belevenis dat ze de prijsuitreiking mochten opluisteren. ‘s Morgens werden we al goed ontvangen, de kinderen kregen een boterkoekje en mochten de receptie meemaken. De koningin nam haar tijd om met de kinderen een praatje te maken. Dat vond ik erg tof, voor die kinderen was het een onvergetelijke ervaring die voor eeuwig in hun geheugen gegrift staat.” Op 7, 8 en 9 juli is er in de hele stad nog JAZEE-festival, een openluchtfestival met klassieke ensembles in de binnenstad en rond en in De Grote Post. Vzw Watermusic is organiserende partij en neemt uiteraard ook deel aan het festival.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier