KOERS wordt gratis voor alle Roeselarenaars

De afwerking van KOERS gaat de laatste rechte lijn in. Boven v.l.n.r. Yulian Dehullu, Saar Deruyter, Silla Callewaert, Tilly Decloedt, Dries De Zaeytijd en Carine Vandenweghe. Onder: Thomas Ameye en Siegfried Aneca. (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

Het compleet vernieuwde wielermuseum KOERS opent op zondag 9 september – tijdens Open Monumentendag officieel de deuren. “Dit moet een nieuwe hotspot in de stad worden”, zegt curator Thomas Ameye. Het nieuwe museum zal voor alle inwoners van Roeselare gratis toegankelijk zijn.

Het verhaal van het vernieuwde wielermuseum startte in 2012 met een eerste subsidieaanvraag bij Toerisme Vlaanderen. Binnen een maand op zondag 9 september opent KOERS de deuren voor het grote publiek. “Het wordt een pareltje”, glundert curator Thomas Ameye. Hij begeleidde het hele project van dichtbij en telt stilaan de dagen richting feestelijke opening af. “Dit stukje Roeselaars erfgoed zal weer helemaal in ere hersteld worden én moet een nieuwe hotspot in de stad worden. Net daarom zullen ook Toerisme Roeselare en het Vrijetijdspunt hier hun onderkomen vinden. Deze plek moet bruisen.”

In augustus 2015 exact drie jaar geleden gingen de werken van start. “Sindsdien is het voormalige wielermuseum haast onherkenbaar veranderd”, klinkt het. “Alles begon een maand eerder met onze Grand Départ: de publieke verhuizing van de vele fietsen richting onze tijdelijke thuis in de Paterskerk. Toen al voelden we het enthousiasme voor het nieuwe museum. Na drie jaar wachten is het bijna eindelijk zover.”

Het gebouw zelf de voormalige brandweerkazerne van de stad onderging een fikse metamorfose. Het nieuwe onthaal is in haar oorspronkelijke staat hersteld en alle verdiepingen kregen een grondige opfrisbeurt. “Ook de aanwezigheid van het KOERSkaffee in de museumtuin met speeltuigen en de aansluiting op het fietsknooppuntennetwerk zal niet te onderschatten zijn”, vindt Thomas. “Een duidelijke meerwaarde voor ons museum, waar we ook regelmatig activiteiten zullen organiseren.”

Drie verdiepingen koers

Ook het inhoudelijke aspect werd grondig herbekeken. KOERS schotelt de bezoeker straks een uniek concept voor.

“Wie KOERS verlaat, moet zin hebben om zélf op de fiets te springen”

“Op de zolderverdieping hebben we de vaste museale opstelling ondergebracht. In acht thema’s ontdek je hoe de fiets en wielrennen in ons dna zit verweven. Koers is cultuur, Koers is kermis, Koers is oorlog… Het zijn maar enkele van de vele originele invalshoeken.”

Op de eerste verdieping vind je naast een nagenoeg volledig wielerarchief ook Allez Jempi, een eerbetoon aan de betreurde Roeselaarse wereldkampioen. “Jean-Pierre Monseré ligt mee aan de basis van Roeselare als wielerstad. Hij moet dus deel uitmaken van dit museum. Op dezelfde verdieping hebben we ook De Fabriek ondergebracht, een plek die speciaal voor kinderen en klasgroepen is ingericht. Zij zullen van daaruit met volle teugen kunnen genieten van het nieuwe museum.” Op de eerste verdieping is ook de Service Course te vinden, een ruimte waar alle fietsen die niet in de exposities worden gebruikt, te bewonderen zullen zijn. “Uiteraard worden die op een leuke manier gepresenteerd”, aldus Thomas.

De gelijkvloerse verdieping biedt dan weer ruimte aan de Zaal der Wereldkampioenen, waar de geschiedenis van de fiets zal verhaald worden. “Telkens met de focus op de vele gebruikers van de tweewieler. Opnieuw op een boeiende manier gebracht.”

Liefde voor de koers

“Ons doel is om de mensen de liefde voor de koers en de fiets mee te geven. Wie KOERS verlaat, moet als het ware zin hebben om zélf op de fiets te springen. Iets wat ook mogelijk is, want je kan ter plekke een fiets huren om de streek te verkennen.” Het nieuwe museum zal ook de nodige voorzieningen herbergen voor elektrische fietsen en wielertoeristen.

De officiële opening tijdens Open Monumentendag moet één groot feest worden. “Dan is KOERS voor iedereen gratis toegankelijk, maar alle inwoners van Roeselare zullen het hele jaar lang hier gratis terecht kunnen”, benadrukt Thomas. “We mikken op 20.000 bezoekers per jaar.” Het voormalige WieMu haalde 12.000 bezoekers per jaar. De realisatie van KOERS zal ongeveer 6 miljoen euro bedragen, waarvan circa de helft via verschillende subsidies bekostigd wordt.

De website www.koersmuseum.be wordt binnen een tweetal weken gelanceerd. Een toegangsticket voor niet-Roeselarenaars zal 7 euro kosten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier