Koen D’haene bewerkt oorlogsdagboeken in Het Lijsternest in Ingooigem

Redactie KW

Koen D’haene schrijft doorgaans op Wevelgemse bodem, maar nu is de auteur te vinden in Ingooigem: hij verblijft er in Het Lijsternest of het gewezen huis van Stijn Streuvels.

Sinds 1 februari is Het Lijsternest in Ingooigem de thuisbasis voor Koen D’haene. De Wevelgemse auteur verblijft er tot 15 februari op uitnodiging van het internationale literatuurhuis Passa Porta. “Lang geleden bezocht ik voor het eerst Het Lijsternest, dat toen nog een museum was”, zegt Koen (51). En nu verblijft de Wevelgemnaar er dus twee weken. “Ik stelde me in het voorjaar van 2015 kandidaat bij Passa Porta. ‘Je weet maar nooit’, dacht ik. Blijkbaar vonden ze mijn schrijfplan goed en zo werd ik uitgenodigd. Ik heb echt uitgekeken naar deze veertiendaagse, al moet ik wel toegeven dat ik maandag met enige schroom binnenkwam. Maar die verdween al snel. Ik vind het zelfs een eer om 14 dagen in Het Lijsternest te mogen verblijven. Ik ben er nu al enkele dagen en voel me al echt thuis. Het gevoel om van ‘s morgens tot ‘s avonds met boeken en schrijven bezig te kunnen zijn, is fantastisch. Thuis kan dat niet.”

Misdaadroman IJs

De voorbije dagen heeft Koen naarstig verder gewerkt aan zijn nieuwste boek, de misdaadroman IJs. “Ik beloofde de uitgeverij dat ze de kopij op 5 februari zou krijgen. Dat kon omdat het schrijven vorige zomer beter ging dan verwacht. De voorbije dagen moest ik de roman nog enkel afwerken.” De rest van zijn verblijf zal de Wevelgemnaar werken aan een ander project: de oorlogsdagboeken van Felix Vervenne. “Op basis van een deeltje van die oorlogsdagboeken schreef ik al het theaterstuk ‘Mensen in uniform’ voor Theater Lokaal. Recent kreeg ik van zijn kleinzoon Lieven Vervenne de toestemming om Felix’ dagboeken over de Eerste Wereldoorlog te bewerken. Het is mijn bedoeling om de authenticiteit te bewaren, maar de boeken wel in een leesbare taal te herschrijven.”

(AXV – foto AXV)

Lees ook hierover in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier