Koekelaarse Fransmanjes herleven in expo dankzij instagramfoto's

20/06/17 om 14:12 - Bijgewerkt om 14:42

De tijd dat je zware tassen en gigantische camera's moest meezeulen om goede foto's te kunnen nemen, is voorbij. Vandaag de dag kan je met een degelijke smartphone en een beetje talent ook pareltjes maken. Bart Casteleyn (34) nam tijdens een skivakantie zijn gsm uit de broekzak en maakte een fotoreeks. Die wordt nu in het Fransmansmuseum in Koekelare geëxposeerd. Een van die Fransmanjes trok met spectacles op (een bril met camera in verwerkt, nvdr) naar de vernissage en speelde ons deze video door.

Koekelaarse Fransmanjes herleven in expo dankzij instagramfoto's

Bart is afkomstig van Koekelare, waar hij meer dan 25 jaar woonde. Hoewel hij samen met zijn vriendin Mieke en kinderen Frits en Lola in Ichtegem woont, speelt zijn sociaal leven zich nog altijd af in zijn thuisgemeente.

"Ik was vroeger lid van de Chiro en de voetbalclub", vertelt Bart. "Veel van die mensen zie ik nog regelmatig. Zo gingen we met de oud-leiding van de Chiro in maart skiën in Les Arcs. Tijdens die skireis noemden elkaar bij wijze van grap te pas en te onpas manje, wat de naam van de expositie verklaart. Ik begon voor de lol wat foto's met m'n gsm te nemen van elk lid van de groep. Na een paar foto's grapte ik dat er een expo zou van komen, nog een paar kiekjes later dat er een vernissage zou zijn. En nu staan we hier..."

Delen

Met je gsm neem je snel foto's zonder per se aan kwaliteit in te boeten

Bijzonder aan de tentoonstelling is dat Bart alle foto's met zijn smartphone nam. "Ik heb ooit nog een camera met spiegelreflex gekocht", lacht Bart. "Maar die ligt nu stof te verzamelen. Ik ben geen echte fotograaf, maar ik ben echt verslaafd aan Instagram. Ik gebruik dat platform vooral om foto's van mijn kinderen te delen. Het is een soort dagboek en een leuke bezigheid. Met je smartphone is zo'n foto meteen genomen, en aan kwaliteit hoef je niet per se in te boeten."

Oog voor fotografie

"Ik denk dat ik best wel een oog heb voor fotografie, zonder alles in de puntjes te moeten verzorgen. Je ziet al snel als een foto al dan niet goed is. Of ik in de toekomst nog exposities zal hebben? Dat is zeker niet meteen de bedoeling. Deze expositie kwam er zonder duidelijk doel, zomaar eigenlijk. Het was pas toen ik hier het museum bezocht dat ik zag hoe goed de foto's hier zouden hangen. Ze worden in aluminium afgedrukt, wat het duurbaar maakt, en zijn net als de andere foto's hier in zwart-wit. De compositie past bij veel afbeeldingen die hier uithangen. Net als de gastarbeiders gingen wij ook naar Frankrijk, maar dan wel voor ontspanning. Een eeuw later nam ik simpelweg met een telefoon foto's van mijn vrienden," besluit de dertiger die tevens hoofdredacteur is van De Zondag, Deze Week en Steps.

(Edward Paridaen)

Barts reportage kan tot en met 20 september bewonderd worden in de serre van het Fransmansmuseum. Voor Koekelarenaars is die gratis, voor anderen 1 euro. Op vrijdag 16 juni is er de vernissage vanaf 19.30 uur.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!