Kleine Boekmann opent de deuren in Lo

© RVL
Redactie KW

Lo is een bibliotheek rijker: De Kleine Boekmann. De bedoeling is om via deze minibibliotheek boeken te ruilen. “Zo kunnen de mensen van Lo-Reninge van elkaars boeken genieten”, zeggen de initiatiefnemers Paul Buschmann en Mieke Geussens.

Als je in de Zuidstraat in Lo voorbijkomt, vertraag dan eens bij huisnummer 42. Daar staat onder de notenboom een vreemd huisje. “Dit is onze eigenste kleine bibliotheek, ‘De Kleine Boekmann'”, zeggen Mieke Geussens en Paul Buschmann. “Wij hebben heel wat boeken in huis en willen die graag met andere mensen delen. Het principe is simpel. Je kiest een boek uit de kleine bibliotheek dat je graag zou lezen. In ruil daarvoor plaats je een boek terug uit je eigen boekenkast. Zo blijft het kleine bibliotheekje steeds gevuld en kunnen de mensen van Lo-Reninge van elkaars boeken genieten.”

Berre Demol uit Reninge ontwierp het houten boekenhuisje en timmerde het in elkaar. De naam ‘Boekmann’ is een samenvoeging van het woord boek en het tweede deel van familienaam Buschmann. Het idee haalde het koppel bij my little free library, een wereldwijde non-profit organisatie die alle dergelijke initiatieven over de hele wereld in kaart brengt. “In Noord-Frankrijk zagen we onlangs iets gelijkaardigs, daar deed een oude telefooncel dienst als ruilbibliotheek”, zegt Mieke. “In ‘De Kleine Boekmann’ is plaats voor een dertigtal boeken voor zowel volwassenen als kinderen. Het moet wel om literatuur gaan of literaire non-fictie. Het is niet de bedoeling dat mensen een kookboek of boek met tuintips komen ruilen.”

“In de boeken zal ook de stempel always to give, never to sell staan”, vult Paul aan. “Het gaat enkel en alleen om ruilen. De boeken zullen op die manier een eigen leven gaan leiden.” Burgemeester Lode Morlion had de eer om als eerste een boek te ruilen.

(KVCL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier