Klein Komitee stelt nieuw album voor tijdens Chambres d’O in Oostende

Redactie KW

Op het nieuwe album van Klein Komitee, de Oostendse band rond Dieter Dubron en Arne Speltincx, is het nog wachten tot 1 februari, maar wie er op zaterdag 27 januari bij kan zijn tijdens een van de twee Chambres d’O-concerten, krijgt alvast een proevertje van ‘E piente vers bloed’. Daarop staan tien gloednieuwe nummers, allemaal in het Oostends gezongen. “Epiente vers bloed is een uitdrukking van mijn pa en staat voor herwonnen energie”, verklaart Dubron.

Als onderdeel van de unieke reeks concerten bij de mensen thuis in de living georganiseerd door De Grote Post speelt Klein Komitee twee keer in de Plantenstraat 66, om 16 uur en om 20 uur. “Net zoals twee jaar geleden kregen we de uitnodiging om thuis bij een klassiek violist te spelen,” vertelt Dieter Dubron, leadzanger en gitarist. Dat een dergelijke setting een speciaal gevoel geeft, hoeft niet te verbazen. “Het is niet alleen intiem, maar ook heel confronterend om in een dergelijke besloten atmosfeer voor een publiek te spelen. Je kan het eerder vergelijken met een verhaal vertellen, waarbij de mensen echt naar elk woord luisteren. Heel leuk!”

Folk en punk

Tijdens de Chambres d’O-concerten zal Klein Komitee vanzelfsprekend een aantal nummers van het nieuwe album spelen. Daarop is muzikaal veel meer te horen dan de folkachtige pop van het nummer ‘Van de zee toe an de pit’ waarmee de band toen nog Poorboys and Pilgrims voor het eerst op de voorgrond trad.

“We bezoeken op ons album een brede waaier aan genres,” zegt gitarist Arne Speltincx. “Alles waar we zelf in het verleden naar geluisterd hebben, heeft op een of andere manier zijn weg gevonden naar de muziek die we nu maken: folk, swing, reggae, ska… En punk natuurlijk.”

En terwijl Poorboys and Pilgrims nog af en toe in het Engels zong, kiest Klein Komitee nu wél volledig voor het sappig kustdialect. De teksten zijn overigens geen doorsnee popverhaaltjes. “We proberen met een kritisch oog te kijken naar wat rondom ons gebeurt, en een kostbare boodschap mee te geven”, aldus Arne. “Zonder daarbij té ver te willen gaan. Je moet ook niet constant èrtefretten natuurlijk”, vult Dieter aan.

“In een van onze nieuwe nummers ‘Uze stroate’ nemen we bijvoorbeeld wat er de laatste jaren allemaal is gebeurd in de Langestraat op de korrel. In feite mag je dat lied beschouwen als een soort smeekbede om uze stroate nu eindelijk met rust te laten”, beklemtoont Dieter Dubron.

De titel van het nieuwe album is meteen ook de titel van het laatste nummer. ‘E piente vers bloed’ verwijst naar iets dat doet heropleven, een soort herwonnen energie. Dieter legt uit: “Thuiskomen na een rotdag op het werk, en dan je kinderen die blij zijn je te zien… Dat is e piente vers bloed, een uitdrukking die ik van mijn pa heb opgestoken. En hij van zijn pa…”

Oppoziesje

Voor wie in de file staat of na een zware dag thuiskomt en een muzikaal opkikkertje wel kan gebruiken: ‘E piente vers bloed’ is vanaf donderdag 1 februari te verkrijgen via iTunes en Spotify. Voor een cd kan je naar Compact Center, De Grote Post, Bros Barbier of de Manuscript, waar Klein Komitee op donderdag 22 maart het album ook live komt voorstellen. De allereerste single ‘Mèèrderheid en oppoziesje’ wordt eind februari op de wereld losgelaten, begeleid door een animatie-videoclip.

Bij bijzondere gelegenheden laten Dieter Dubron, Arne Speltincx, Karen Speltincx, Matthias Debusschere, Jeroen Baert en Ace Zec zich vocaal bijstaan door het Klein Komitee Vintenkoor. (Jan Goeminne)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier