Kjell zamelt geld in voor de productie van zijn eigen film

Kjell Clarysse (tweede van rechts) samen met een deel van de cast en de medewerkers. Van links naar rechts hebben we Aline Wauters, Sam Van Roosbroeck, Frederik Declercq, Papi Tshifuaka, Kjell Clarysse en Kenn Crombé. © GF
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Kjell Clarysse (28) is momenteel bezig met de voorbereiding van ‘Papi, the movie’. Een verhaal over een een blanke ondernemer die in Afrika belandt voor zaken.

Alles loopt goed, maar een film kost natuurlijk geld. Daarom werd een crowdfunding-campagne op poten gezet. Daarbij kan iedereen die dat wil een duit in het zakje doen om de film te realiseren. “Het doel is 30.000 dollar, maar ook als dat bedrag niet wordt gehaald, komt de film er”, vertelt Kjell. Hij groeide op in Roeselare, maar trok daarna richting Gent waar hij een master in de geschiedenis haalde om vervolgens nog een jaartje aan de Vlerick Business School in Brussel te studeren. Ondertussen woont hij sinds een half jaar in Kampala, Oeganda. “Ik ben altijd aangetrokken geweest door alles wat niet-Westers is. Toen ik in Oeganda op reis was, had ik meteen het gevoel dat ik er voor een langere tijd wou blijven”, vertelt Kjell. Momenteel is hij volop bezig met de voorbereidingen voor Papi, the movie. Daarvoor werkt hij samen met Kenn Crombé en Sam Van Roosbroeck die zelf al heel wat ervaring hebben met het maken van films. Kjell op zijn beurt is dan weer vooral geïnteresseerd in het vertellen van een verhaal.

“Sinds het middelbaar, dat ik volgde in het Klein Seminarie, bedenk ik graag verhalen, bovendien hou ik al lang van fotografie en film”, begint Kjell te vertellen. “Toen ik El Mariachi van Robert Rodriguez zag en te weten kwam dat hij zijn eerste film had gemaakt met amper 7.000 dollar kreeg ik veel zin om zelf ook mijn eerste film te maken. Ook al zijn dromen soms ver gezocht of lijken ze onrealistisch, ik ga er altijd graag met volle overtuiging voor.”

Bekende politicus

“Ik ben vervolgens beginnen sparen en schrijven aan een verhaal. Ik heb vier jaar in Brussel gewoond en ondertussen reisde ik vaak naar Afrika, waar ik nu ook woon. Er kwam dus veel inspiratie op mij af en het verhaal is dan ook zeer divers”, aldus Kjell. “Papi vertelt het verhaal van een blanke ondernemer, Johnny Vandenberghe uit West-Vlaanderen, die naar Afrika trekt om er zaken te doen. Hij blijft er plakken en woont er ondertussen meer dan tien jaar, maar is er zich niet helemaal van bewust hoeveel vijanden hij heeft gemaakt. Papi op zijn beurt wordt taxichauffeur en vervoert als eerste klant Rebecca, een meisje van plezier die net van bij Johnny kwam. Papi wordt in de loop van het verhaal ongewild de schakel tussen Johnny en Rebecca. Het verhaal speelt zich grotendeels af in Oeganda, maar ook in België en een stuk in Parijs.”

Voor de realisatie is het Roeselaars aandeel niet klein. “Frederik Declercq speelt de rol van Johnny, voor de opbouw van het script en de oefensessie bij het acteren van Frederik en Papi heb ik enorm veel hulp gekregen van Aline Wauters die ook al van Roeselare afkomstig is”, verduidelijkt Kjell. “Sam en Kenn, waarmee ik de film maak, hebben me overtuigd dat we de kwaliteit van de film sterk kunnen verhogen met beter materiaal, langere filmperiode, betere locaties, enz. Ook voor de gastrollen komt een extra financiële injectie altijd van pas. Zo zal een bekend Belgisch politicus alvast verschijnen als thuisverpleger, maar zijn naam houd ik nog even geheim. In die optiek is de crowdfunding, waarbij ik dus via het publiek geld inzamel, goed van pas. Het streefdoel is 30.000 dollar, maar ook zonder dat bedrag komt de film er sowieso.”

Voorbereiding

Binnenkort starten de opnames. “We zijn momenteel nog bezig met de voorbereiding. We hebben weinig tijd om alles te filmen, dus voorbereiding is alles. Eind juli en augustus wordt er dan gefilmd. De ambities zijn om in Belgische, Franse, Oegandese en Congolese cinema’s te geraken, net zoals op enkele filmvestivals. De kwaliteit van onze afgewerkte film zal daarbij doorslaggevend zijn. Elke 325 dollar extra betekent een dag langer filmen met topmateriaal. We mikken hoog, maar ik geloof er enorm in en we hebben een sterk team.”

Première

“Ik hoop tegen december klaar te zijn, maar het is moeilijk te voorspellen hoe snel/traag alles zal verlopen. Eens klaar, hoop ik op een première in zowel Oeganda als België”, zegt Kjell. “Het is alvast plezant om doen. Ik verzin graag verhalen en ik ben al tien jaar amateurfotograaf, dus beeld boeit me mateloos. Ik speel eigenlijk met twee hobby’s. Aangezien ik ook vaak korte reportages maak voor Vranckx & de Nomaden, komt ook die hobby er bij kijken. Eigenlijk is dit project gewoon een combinatie van alle hobby’s.”

Wie het project wil ondersteunen, kan dat via http://igg.me/at/papithemovie/x/11394754.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier