Kijkers leggen politici het vuur aan de schenen

Martine Tanghe en Ivan De Vadder modereren het programma. (Foto VRT) © © VRT - Joost Joossen
Redactie KW

Eén brengt vanavond een verkiezingsprogramma waarbij de kijker nu zelf de vragen kan stellen. Geen experten of specialisten dus, maar de gewone man in de straat.

Kijkers die voorbije weken nog met vragen zaten, over hun stem die ze zondag uitbrengen, kunnen ze vrijdagavond stellen in Zijn er nog vragen?. Via Deredactie.be kregen kijkers de mogelijkheid om hun persoonlijke vraag in te dienen. 680 Vlamingen deden dit en hiervan werden 36 werden uitgenodigd om hun vraag te stellen, live op televisie, aan de absolute kopstukken van dit moment: Bart De Wever (N-VA), Kris Peeters (CD&V), Maggie De Block (Open VLD), Bruno Tobback (s.pa), Gerolf Annemans (Vlaams Belang) en Wouter Van Besien (Groen). Martine Tanghe en Ivan De Vadder leiden dit alles in goede banen.

Geen vragen van experts of doorgewinterde Westraatjournalisten dus, maar vragen over wat de kijkers echt bezig houdt. Hoe gaat dit in z’n werk? Om beurten krijgen de kopstukken een vraag uit het publiek om te beantwoorden. Verrassingen zijn niet uitgesloten want de politici kennen de vragen niet op voorhand. En ze kunnen ook tot debat leiden. Elk kopstuk beschikt over twee wildcards. Willen ze van zich laten horen bij een vraag, bestemd voor een opponent, dan kunnen zij zo’n kaart inzetten om zich in het debat te mengen. Niemand weet dus op voorhand met wie hij in debat gaat. En iedereen moet goed nadenken, want als de twee wildcards opgebruikt zijn, is het voorbij.

De politici krijgen ook elk een snelle-vragenreeks voorgeschoteld: vijf vragen die in ijltempo op hen afkomen, en die hen dwingen kleur te bekennen. Want de vragenstellers verwachten een kort en een duidelijk antwoord, als het kan zelfs gewoon ja of nee. Aan het einde van Zijn er nog vragen? krijgen alle kopstukken nog de kans om zich rechtstreeks tot de kiezers te richten, met hun laatste argumenten in de strijd om uw stem.

Zijn er nog vragen?, op vrijdag 23 mei om 20.40 uur op Eén.