Kersverse Kortrijkse schrijvers maken samen een krant

Jonas en Vincent keuren de dagkrant. © TVK
Redactie KW

Het Kortrijkse Lettertype Collectief, onder leiding van Letterzetter Jonas Bruyneel en Vincent Coomans van Bibliotheek Kortrijk, palmde drie dagen Boekhandel Theoria in voor een intensief schrijfweekend. Drie dagen lang konden kersverse schrijvers hun ambitie ontplooien en een krantje bomvol proza, poëzie en intrigerende illustraties afleveren.

Samen met het collectief konden gegadigden zich onderdompelen in de wereld van het samen schrijven met een zomerredactie. “De deelnemers konden samen met anderen tips en trics uitwisselen over schrijven woord na woord, zin na zin, leren schrappen in een tekst, iets formuleren, herschikken en herschrijven en uitwerken rond een bepaald thema.”

“Zo was een van de thema’s ‘onkruid’. Elk mocht een eigen insteek geven. Het resultaat kon gaan van duiding en volle tekst tot proza, een gedicht of enkele korte zinnen of een tekening”, duidt Jonas. “Op die manier leerden ze met een redactie samenwerken, grenzen verkennen en verleggen. Ze leerden ook uit elkaars fouten en successen en leerden ons Collectief kennen. Elke dag was er ook een bekende gastauteur die als tijdelijk hoofdredacteur tips gaf aan de jonge schrijvers.”

Alice, Billie, Flore, Judith, Oona, Sel, Sien, Martijn en Thomas met Sanne Huymans, Jonas Bryneel en Vincent Coomans.
Alice, Billie, Flore, Judith, Oona, Sel, Sien, Martijn en Thomas met Sanne Huymans, Jonas Bryneel en Vincent Coomans.© TVK

De teksten van de deelnemers werden elke dag in een Dagkrant van de Stad Kortrijk gegoten en gedrukt en geïllustreerd met tekeningen. Het geheel is een samenwerking tussen Bibliotheek Kortrijk en het Lettertype Collectief. “Deze workshops zijn een aanloop naar Memento ’19 op 15 maart 2019. De verzamelde werken worden dan te koop aangeboden aan 8 euro.”

Meer kans op proza en poëzie

“We organiseren ook nog andere evenementen waar jongeren met een al dan niet ontwikkelde ambitie in proza, poëzie en/of slampoetry hun talenten kunnen ontplooien en waar nodig laten bijschaven door professionele woordkunstenaars. Zo is er een slamkamp op 6, 7 en 8 augustus in Pand.A waar de poëziebus aankomt. We hopen dat echte redacties van magazines, weekbladen of kranten of uitgeverijen dit oppikken en opvolgen. Er zit potentieel in onze enthousiaste deelnemers”, aldus Vincent Coomans als coördinator en verantwoordelijke educatie Bibliotheek Kortrijk.

(PVH – foto’s TVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier