Kasteel van Male decor voor unieke voorstelling over 'Margriet'

15/06/17 om 22:20 - Bijgewerkt om 22:19

Het gaat om een opvoering van Sabine Goethals over Margareta (Margriet) van Male, die in het kasteel woonde.

Kasteel van Male decor voor unieke voorstelling over 'Margriet'

Vanaf de 2de helft van de 12de eeuw deed het slot van Male dienst als jachtverblijf van de Graven van Vlaanderen. Filips van den Elzas verbleef er als eerste en maakte van Male een grafelijk bestuurscentrum. In zijn opdracht werd in 1166 aan het slot een kapel gebouwd die volgens de legende ingewijd zou worden door Thomas van Canterbury. In de veertiende eeuw werd het slot een belangrijke verblijfplaats van de laatste graaf van Vlaanderen; Lodewijk van Male. Margaretha van Male, dochter van Lodewijk van Male en erfdochter van Vlaanderen, huwde met de Bourgondische hertog Filips de Stoute. Zij zou het kasteel waar ze geboren werd grondig verbouwen en gaf het zijn vierkant grondplan met hoek- en middentorens.

Het is die Margeretha die ook centraal staat in de voorstelling op 23 juni. Actrice en woordkunstenares Sabine Goethals kruipt in de huid van Margriet van Male en vertelt over deze laatste gravin van Vlaanderen met theaterfragmenten uit de succesvolle theatervoorstelling en de gelijknamige bekroonde roman 'Jonkvrouw'. Ze droomt van een witte ridder die haar naar een kasteel in de wolken zal voeren, maar de ridders die ze ontmoet zijn allemaal sufferds die niet bestand zijn tegen haar pittige karakter en haar opvliegende aard. Op een dag beslist haar vader met wie ze die zomer zal huwen...

Het evenement vindt plaats in een torenkamertje van het kasteel. Het is bovendien erg uitzonderlijk dat het kasteel hiervoor de deuren opent.

http://www.brugseommeland.be/nl/agenda/theatrale-lezing-'margriet-live-and-kicking'

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!