Karel Cambien bundelt gesprekken met ondernemers in nieuw boek

Karel Cambien: "Mensen houden te veel vast aan het typische beeld van een ondernemer." © JA
Redactie KW

De Kortrijkse auteur en journalist Karel Cambien heeft een vierde boek klaar in de reeks ‘Gesprekken met 50 West-Vlaamse ondernemers’. “Onze provincie blinkt uit in uiteenlopende sectoren. Het is belangrijk om die rolmodellen voor jonge ondernemers in de kijker te zetten”, zegt de schrijver.

Het vierde boek komt er na eerdere edities in 2002, 2007 en 2012. Voor de nieuwste ‘Gesprekken met 50 West-Vlaamse ondernemers’ koos journalist Karel Cambien voor een luxe-uitgave. En er is nog een verschil met de vorige nummers. “In het boek bundel ik diepte-interviews die ik maakte voor Trends, Ondernemers of de Krant van West-Vlaanderen. Deze keer heb ik ze allemaal geactualiseerd. Dus alle cijfers, overnames en andere gegevens zijn heel recent.”

“Ik ga op zoek naar de mens achter de functie”

Veel namen die aan bod komen, klinken bekend in de oren. Zoals Michèle Sioen van Sioen Industries en Luc Tack van Picanol maar ook chocolatier Dominique Persoone met The Chocolate Line duikt uit. “Een rode draad in het boek zijn de familiebedrijven. Opvolging is bijvoorbeeld een belangrijke problematiek bij veel families. Naast alle mogelijke aspecten van het ondernemerschap komt dat thema dus vaak aan bod.”

Ook voor starters

De auteur wil met het boek de ondernemer in een positief daglicht stellen. “Ik stoor me nog te vaak aan het beeld dat veel mensen van een typische ondernemer hebben. Soms vergeet men dat het keihard werken is, de maatschappij en de politiek schatten onze ondernemers nog te weinig naar waarde. Door mijn jarenlange ervaring weet ik dat 99% van mijn gesprekspartners zeer menselijke waarden nastreeft. Ik ga op zoek naar de mens achter de functie.”

“Het thema van opvolging in familiebedrijven komt erg vaak aan bod”

Ook wil de schrijver beginnende ondernemers rolmodellen aanbieden. “Onze provincie blinkt uit in verschillende sectoren. Er staan dan ook mooie voorbeelden in die jonge ondernemers kunnen inspireren. We zitten met een starterscultuur en dus ben ik zeer dankbaar dat deze ondernemers, jong en oud, willen vertellen hoe zij het allemaal deden en doen.”

(Jasmien Aernout)

Het boek ‘Gesprekken met 50 West-Vlaamse ondernemers (2017)’ is uitsluitend te koop bij boekhandel Theoria in Kortrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier