Kapel Zwarte Veld in Markegem viert honderdste verjaardag

Redactie KW

Dit jaar wordt de honderdste verjaardag van de kapel Zwarte Veld gevierd.

Op de laatste woensdag van mei wordt er aan de kapel Zwarte Veld, ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, gebeden en gezongen voor de “intenties van de studerende jeugd”. Dit jaar krijgt deze bedevaart een feestelijk tintje, want de kapel in de Kruisstraat, op de uithoek van Markegem, blaast 100 kaarsjes uit. “Dat is toch ongeveer de leeftijd die ze moet hebben”, zegt Eddy Vervalle, die onderzoek verrichtte.

“Dat vandaag alles een datum draagt, zelfs met uur en seconde, lijkt zo vanzelfsprekend, maar 100 jaar geleden stak het blijkbaar niet zo nauw. De bouw van de kapel van het ‘Zwarte Veld’ is mondeling doorverteld. We weten dat ze in 1919 gewijd is en voor het eerst via een verkoopakte in 1928 officieel geregistreerd.”

Eerste wereldoorlog

In het kadaster is er van de kapel een eerste vermelding tijdens de periode 1919 – 1930. De kapel van vier bij twee meter en één meter grond rondom rond was aanvankelijk 20 vierkante meter. Nu staat er sinds de ruilverkaveling een oppervlakte van 37 vierkante meter genoteerd.

“Op woensdag 25 mei, om 19 uur, vindt het jaarlijkse gebedsmoment plaats aan deze kapel”, aldus pastoor E. H. Dirk Crombez.

(EVWD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier