Kamagurka en Herr Seele weer samen op het podium

Het is jaren geleden dat Kamagurka en Herr Seele nog eens het podium deelden. © a-RN
Redactie KW

Na zeker 15 jaar staan Kamagurka en Herr Seele binnenkort nog eens samen op het podium. Op zondag 5 februari zijn ze te zien in de Arenbergschouwburg in Antwerpen. “We grasduinen in onze vroegere sketches”, vertelt Herr Seele. “Op humor staat geen houdbaarheidsdatum.”

Kamagurka brengt in de Arenbergschouwburg elke eerste zondag van de maand een humoravond met een gast. In januari stond hij met Jeroen Leenders op de planken en op 5 februari gaat hij nog eens met zijn oude kompaan Herr Seele in zee. “Het is zowat 20 jaar geleden dat we nog eens samen een show brachten”, zegt Kamagurka. “Nadien ben ik mijn eigen ding gaan doen, maar ik had altijd goede herinneringen aan de optredens met Peter. We hebben altijd gezegd dat we het nog eens opnieuw zouden doen. En nu Get Ready! weer samen is, mogen Kama en Herr Seele ook weer samen een show brengen.”

“We brengen niet direct veel nieuw materiaal. Het zal een beetje improvisatorisch zijn. Ik zal wel enkele dingen van heel in het begin nog eens bekijken en zien wat we er nog mee kunnen doen. We willen ook iets doen rond de vele nieuwe ziekten en organen die de laatste jaren ontdekt zijn. En er komt een rondetafel over de actualiteit. Dat laatste zijn wij altijd blijven doen, voor Cowboy Henk en het wekelijkse actualiteitsschilderij in Humo. Wij zien elkaar daarvoor toch enkele keren per maand en beginnen altijd te praten over wat er gebeurt in de wereld. Na een tiental minuten ontstaat zo wel een idee voor een tekening of een sketch.”

Mogelijk nog vervolg

Het klikt ongelooflijk goed tussen ons“, aldus Kamagurka. “Buiten het werk zien we elkaar nochtans nooit. Ik stuurde hem zelfs geen nieuwjaarswensen. Maar als we samen zitten, komt het bij ons vanzelf. Toch was het ook goed om een tijd geen podiumshows te doen. Als je te lang als duo door het leven gaat, kan het definitief breken. Wij waren over onze top met de optredens en ik wou andere dingen doen. Peter is een fervent decorbouwer. Dat is allemaal goed en wel als je op tijd bent. Maar hij kwam soms om 19.30 uur toe en moest dan nog een heel decor opstellen. Dan was tekeningsjes maken toch wat simpeler.”

Volgens Kama bestaat de kans dat op deze eenmalige show nog een vervolg komt. “We zien hoe groot de goesting nog is als we van het podium stappen”, zegt hij. “Als het meevalt, zullen we hier wel nog mee doorgaan. Ik sluit ook niet uit dat we samen nog eens iets gaan doen voor tv of zo. Wij brengen een soort humor die anders is dan al de rest en een heel groot publiek aanspreekt. Ik ben goed aan het boeren met mijn schilderijen en zal het moeilijk hebben om tijd te maken om nog iets op tv te doen, maar je leeft maar één keer hé. Je moet de dingen doen die je voelt.”

Een vierkante pipo

“Op een bepaald moment zijn we met de zaalshows gestopt omdat ze te slecht betaalden“, zo luidt Herr Seeles kant van het verhaal. “Aan de laatste tournee hield ik maar 300 tot 400 euro per avond over. Dat is niets hé, je hangt er een hele dag aan en ik ook nog de volgende dag, want ik ben op dat vlak wat fragieler dan Kama. En dan betaal je er nog belastingen op! In de beginjaren na het tv-programma Lava trokken we een groot publiek aan en verdiende dat goed. Maar geleidelijk aan verminderde dat wel.”

“Ik deed het nooit voor het geld”, vervolgt Herr Seele. “Het was om de mensen aan het lachen te brengen. Daar ben ik voor in de wieg gelegd. Ik ben natuurleuk. Een vierkante pipo. De mensen moeten al lachen als ze mijn kop zien, soms zonder reden. Ik heb nochtans wat podiumvrees. Ik kan goed improviseren, maar met een micro in de hand vind ik het moeilijker. Iedere zin moet grappig zijn. Ik heb het liever naturel en ongedwongen. Onze vroegere shows kwamen over als geïmproviseerd, maar eigenlijk was alles volledig uitgeschreven. Ook nu zullen we goed voorbereid zijn. Ik ben geen stand-up comedian.”

Ten dienste van de waanzin

“We zullen grasduinen in ons vroegere werk en zien wat er na al die jaren overeind blijft. Dat zal best meevallen, want op humor stat geen houdbaarheidsdatum. Als Kama alleen optreedt, gaat hij meer de satarische richting uit. Met mij erbij wordt het abstracter, surrealistischer, meer waanzin. Wij werken enorm goed samen. Dat is een mysterie. Wij zijn zot van dezelfde gekkigheid. Kama heeft een vulgaire kant die ik met mijn katholieke, iets bravere achtergrond niet heb, maar die ik heel erg kan appreciëren. Ik zou het allemaal zelf niet bedenken, maar ik sta ten dienste van de waanzin“, zegt Herr Seele, die een vervolg op deze show ook best mogelijk acht.

“Wij hebben eigenlijk nooit discussies. Mensen dachten wel eens dat wij ruzie hadden en zo leek het misschien in de media, maar op privévlak was er nooit iets. Als wij elkaar zien, is het puur om te werken. We zien elkaar zo eens om de drie weken en bellen wel elke week met elkaar. Ik ben een groot bewonderaar van Kama’s talent. Het is hoogstaande kunst en poëzie. Hij is ook heel goed in taal, terwijl mijn talent meer de schilderkunst is. En we hebben allebei een neus voor het onnozele. Theshow must go on.”

(Hannes Hosten)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier