Justine Cappelle stelt haar kortfilm Maregrave voor op het FFO

08/09/17 om 17:13 - Bijgewerkt om 17:24

Op 10 september stelt de pas afgestudeerde filmmaker Justine Cappelle uit Roeselare haar documentaire kortfilm Maregrave voor op het filmfestival Oostende (FFO).

Justine Cappelle stelt haar kortfilm Maregrave voor op het FFO

Ze gaat er in op zoek naar menselijke sporen en herinneringen die de zee, al of niet vroeg of laat, misschien weer prijs geeft.

Maregrave is het afstudeerproject van Justine Cappelle aan het RITCS in Brussel. Voor deze documentaire film haalde ze onderscheiding in haar Masterproef. Gefascineerd door de vele berichten over de zeespiegelrijzing en de voorspelde 1000-jarige stormen vroeg Justine zich al langer af wat haar als West-Vlaamse in de toekomst wel te wachten stond, mocht de zee, zoals ooit in de middeleeuwen, weer een groot deel van haar provincie inpalmen. "Mijn film is geen op wetenschappelijke onderzoek gebaseerde prent. Beschouw Maregrave eerder als een impressionistisch portret van de zee en al wat die aan relicten van de mens in de loop der tijden in haar schoot bewaart: wrakken, oorlogstuig, schatten, verdwenen dorpen... . Maar evengoed de vele verhalen over de op zee gebleven zeelui, niet zelden vissers, en hun nabestaanden. Ook de bescherming van onze kust tegen de immer onvoorspelbare zee komt even aan bod. Maar naast de zee zijn de dramatis personae de vele mensen die met die zee te maken krijgen: archeologen, verhalenvertellers, strandjutters, zeelui, wetenschappers... . In feite ging ik dus op zoek naar sporen van de zee in de herinnering van een aantal mensen."

Poëtisch en emotioneel

Zelf was Justine Cappelle één jaar bezig met haar afstudeerproject. "In juni 2016 begon ik aan mijn research en het uitschrijven van een scenario en legde ik de eerste contacten met instanties en mensen die me konden helpen. Die scheppingsfase was voor mij de meest intense periode."

De opnames zelf hebben ca.25 dagen in beslag genomen. "De interpretatie van de inhoud laat ik aan de kijker. En al heb ik de klassieke clichés proberen te vermijden toch komen er een paar pakkende getuigenissen in zoals van de moeder die haar 17-jarige zoon aan de zee moet afstaan, de vissershulde op tweede paasdag aan het Zeeliedenmonument in Oostende of het radiobericht op radio Nostalgie over de vergane Z. 582 Assanat."

Maregrave is op het FFO te zien in Kinepolis op zondagmorgen 10 september om 10.15 uur.

(ML)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!