Jurgen Creyf pakt met Racing Letterbeek uit met ‘Kortrijk en de koers’

Jurgen Creyf stak de wandeling ineen en gidst ook langs de wielerhelden: "Ik combineer mijn ervaring als journalist, theatermaker en verteller met mijn interesse voor wielrennen en geschiedenis." © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op 13 en 15 april organiseert Jurgen Creyf met zijn Racing Letterbeek een begeleide wielerheldenwandeling.

Racing Letterbeek pakt uit met ‘Kortrijk en de koers’, een wielerheldenwandeling. Jurgen Creyf neemt je mee in het centrum van Kortrijk en vertelt weetjes en anekdotes over onder andere wielerwedstrijden en renners van vroeger en nu. Racing Letterbeek is zijn vertelproject. Jurgen deed research, stippelde de route uit en gidst.

“Wereldkampioenen Marcel Kint, Briek Schotte en Greg LeMond hebben in Kortrijk gewoond. Tom Boonen reed als junior en belofte bij de Kortrijkse Groeninge Spurters. Maar er zijn ook heel wat minder bekende wielrenners zoals Leopold Degraveleyn, die Kuurne-Brussel-Kuurne won in 1953, en de vergeten klasbakken Gerard Debaets en Germain Derycke”, vertelt Jurgen.

“Het verhaal is te mooi om onder een laag stof te blijven liggen”

“Zowel Bellegem als Heule waren Dorp van de Ronde. Verslaggever Carl Berteele is van Kortrijk afkomstig. Dwars door Vlaanderen, de Tour de France en de Ronde van Vlaanderen startten of hadden doortochten in het centrum. Uiteraard is er ook Kortrijk Koerse.”

Verteltheater

Het parcours loopt langs locaties waar iets over wielrennen te vertellen valt. “Zoals het geboortehuis van Gerard Debaets, het vroegere Café Briek Schotte, het woonhuis en de fietsengroothandel van Marcel Kint en Hotel Messeyne, waar Team Sky vaste klant was.” Met Racing Letterbeek maakt en brengt Jurgen Creyf vertellingen voor volwassenen. “Ik combineer mijn ervaring als journalist, theatermaker en verteller met mijn interesse voor wielrennen en geschiedenis. Ik kies vaak voor mensen en gebeurtenissen waarvan ik vind dat het verhaal te mooi is om onder een laag stof te blijven liggen of te verdwijnen.”

Racing Letterbeek creëerde met ‘Pépé is wereldkampioen’ eerder al een verteltheatervoorstelling over Marcel Kint. “Tijdens mijn research verzamelde ik veel interessante informatie. Veel te veel om in voorstellingen te verwerken. Zo ontstond het idee van een begeleide wandeling”, duidt Jurgen.

Info: de wandeling ‘Kortrijk en de koers’ heeft plaats op 13 en 15 april, telkens om 14 uur. De vertrekplaats is museum Texture. Kaarten kosten 5 euro. Inschrijven kan op racingletterbeek@hotmail.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier