Jozef Dumoulin wint eerste Prijs voor Cultuurverdienste

De Cultuurraad ging dit jaar voor het eerst op zoek naar een laureaat voor de Prijs voor Cultuurverdienste © Foto KLD
Redactie KW

Op donderdag 19 november werd in muziekclub 4AD de eerste Diksmuidse Prijs voor Cultuurverdienste toegekend. Uit elf kandidaturen verkoos de stuurgroep van de Cultuurraad Jozef Dumoulin als finale winnaar. Ook André Gysel en de Filmclub vielen in de prijzen.

De Cultuurraad ging dit jaar voor het eerst op zoek naar een laureaat voor de Prijs voor Cultuurverdienste. Ze wil daarmee het culturele leven in de stad aanmoedigen en waarderen. Elf personen en verenigingen werden de voorbije maanden voorgedragen door derden of stelden zichzelf kandidaat. De elf genomineerden waren muzikant Robin Verhelst, solidariteitskoor Wak Maar Proper, cultuurambassadeur Jozef Dumoulin, vrije radio Kompas, de Pervijse heemkring Rond den Beverinck, auteur en gids André Gysel, de Filmclub, zangkoor IJzergalm, de Vlaamse Westhoekvrienden, het jongerenorkest de Speelschare, en kunstenaar en voorzitter van de Rubensvrienden Dirk Verwilghen.

Drie laureaten

Na een ontvangst met muzikale verwelkoming, kregen de genomineerden en aanwezige vertegenwoordigers van de genomineerde verenigingen een rondleiding in de gebouwen op de site van muziekclub 4AD. Tijdens de slotshow werden alle genomineerden voorgesteld. Maarten Dumoulin zorgde gitaarsgewijs voor een mooie muzikale presentatie. André Gysel, Jozef Dumoulin en de Diksmuidse Filmclub kwamen als laureaten uit de bus. André Gysel is stadsgids en schreef al menig boek over de eerste wereldoorlog. Hij vertaalde ook al een vijftal oorlogsdagboeken. Jozef Dumoulin was de eerste voorzitter van de toenmalige ‘Culturele Raad’. Hij was en is daarnaast ook nog voorzitter van Ruimte en het Sint-Niklaaskoor. Pas recent gaf hij de voorzittersfakkel van het Davidsfonds door. Hij stond ook aan de wieg van cc Kruispunt en de stedelijke bibliotheek. De Diksmuidse Filmclub zorgt al 38 jaar voor een stevige filmprogrammering in Diksmuide. Deze vereniging is ook medeorganisator van het zomerfestival Stad Onderstroom. De laureaten kregen een mooi prijzenpakket geschonken door de provincie West-Vlaanderen. Het was uiteindelijk Jef Dumoulin die de eerste Prijs voor Cultuurverdienste in de wacht sleepte. Hij ontving een geldprijs van 300 euro en een kunstwerk van de hand van Saar Bervoets, lid van de stuurgroep van de Cultuurraad.

Nek-aan-nekrace

Cultuurraadvoorzitter Didier Vercooren was erg tevreden over de organisatie en de feestelijke slotavond. Volgens de voorzitter haalden de drie laureaten het met voorsprong op de andere genomineerden, maar was het voor de hoofdprijs een nek-aan-nekrace. Jozef Dumoulin haalde het met welgeteld één stem meer dan de Diksmuidse Filmclub. (KLD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier