Jozef Deleu te gast op zijn geboortegrond voor eerste poëziewandeling op De Ruiter

Foto SB © STEFAAN BEEL
Redactie KW

‘Op de afspraak met dichters’ is een poëziewandeling op de Roeselaarse wijk De Ruiter, die heel het zomerseizoen loopt. Voor de inwandeling gisterenavond was schrijver Jozef Deleu te gast en hij deed er een persoonlijke onthulling.

Jozef Deleu, die nu in Rekkem woont, is afkomstig van De Ruiter, en het was dan ook met een heel bijzonder gevoel dat hij zijn toespraak hield bij de inwandeling.

“Ik ben blij dat ook op De Ruiter – het vaderland van mijn kinderjaren – de poëzie een bijzondere plaats krijgt. In steeds meer dorpen en steden treft men gedichten aan in de publieke ruimte. Het is voor onze geestelijke gezondheid goed dat we, op wandel of gewoon onderweg, stil kunnen staan bij een tekst die geen reclame is, geen zakelijke mededeling, maar een gedicht. Poëzie voedt onze verwondering en ons inzicht . Zoals alle kunst verbindt ze ook mensen met elkaar door aandacht voor onze diepste ervaringen en voor het mysterie van het bestaan.”

Hugo van De Ruiter

“Zestig jaar geleden, in 1956, verscheen onder pseudoniem Hugo van de Ruiter, mijn eerste gedicht in het weekblad De Linie”, gaf Jozef Deleu aan het einde van zijn toespraak als confidentie mee. “Het droeg als titel Ballade van het geluk. Sindsdien ben ik zoals u allemaal, op zoek naar geluk, gebouwd op verwondering en op intens verlangen naar schoonheid.”

De poëziewandeling op de Ruiter, waarop je ontdekt van diverse lokale dichters, kan je op zondag 19 juni tussen 9.30 en 15 uur nog meemaken onder begeleiding van Roeselaarse stadsgidsen. deze wandeling met stadsgidsen ontdekken. Vanaf juli zit de wandeling ook in het toeristisch aanbod van de stad Roeselare : dan kan je een gids boeken via toerisme@roeselare.be of 051 26 96 00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier