Joppe Degrijse uit Diksmuide maakt acteerdebuut in ‘Als de dijken breken’

Jong West-Vlaams acteertalent: Joppe Degrijse speelt mee in de dramaserie 'Als de dijken breken', die vanaf zaterdag te zien is op NPO. © SRA
Sandra Rosseel

Zaterdag 5 november zal het een drukte van jewelste zijn ten huize Degrijse-Aneca in de Grauwe Broederstraat in Diksmuide. De hele familie komt er samen om het acteerdebuut van zoon Joppe te bekijken. Hij speelt Kevin in ‘Als de dijken breken’. “Het was best wel een avontuur”, lacht hij.

Wat als er een superstorm Nederland en Vlaanderen treft, een storm die slechts eens in de tienduizend jaar voorkomt? In het somberste scenario betekent dat een regelrechte ramp voor de inwoners van West-Vlaanderen en de Nederlandse westelijke provincies, want onze kust en de Nederlandse delta zijn niet opgewassen tegen een stormvloed van die omvang. Dan zijn miljoenen levens in gevaar…

“Mijn dictiejuf zei dat ik het eens moest proberen”

Dat rampscenario is het uitgangspunt van ‘Als de dijken breken’, een zesdelige dramareeks die vanaf zaterdag te zien is op de Nederlandse zender NPO 1 en vanaf maandag 28 november ook op Eén. In de reeks worden verschillende mensen gevolgd – van de regeringsleiders die moeten beslissen of ze tot evacuatie overgaan tot gewone gezinnen die met de storm geconfronteerd worden.

Sonja de Koster bijvoorbeeld (gespeeld door de Knokse actrice Daisy Van Praet), die in Oostende probeert te overleven, terwijl haar man Ronnie (Thomas Ryckewaert uit Kortrijk) probeert te ontkomen uit een Nederlandse gevangenis in ondergelopen gebied. Sonja heeft twee kinderen: Femke (Lene Lanckriet uit Beernem) en Kevin, die gespeeld wordt door Joppe Degrijse uit Diksmuide. De twaalfjarige zit in het eerste jaar Latijn aan het Sint-Aloysiuscollege en maakt in de serie zijn acteerdebuut.

Kevin is een voetballer, een jongen die veel vragen stelt, en die af en toe een stoute mond opzet“, typeert Joppe zijn personage. De jonge Diksmuideling volgt voordracht aan Kadens in Diksmuide, maar had niet echt acteerambities. “Mijn dictiejuf Dominique Gal had echter een oproep voor deze film gekregen en vond dat het iets voor mij was. Ze zei me dat ik het eens moest proberen.”

Improviseren

“Zonder verwachtingen hebben we toen een foto van Joppe doorgemaild, en niet lang daarna kregen we bericht dat hij auditie mocht doen”, pikken mama Charlot Aneca, kleuterjuf in ‘t Pluimpje in Diksmuide, en papa Brecht, leraar in de gemeenteschool in Keiem, in. Joppe heeft ook een broer, Iebe (11), en een zus, Auke (4).

Voor die auditie was ik best wel zenuwachtig. Ik had vooraf een scène gekregen om in te oefenen en moest die daar ter plaatse spelen“, herinnert Joppe zich. Na die eerste auditie trok het gezin zonder veel verwachtingen huiswaarts, maar Joppe had duidelijk indruk gemaakt en stroomde door naar de tweede auditieronde. “Ik moest opnieuw dezelfde scène spelen, maar in heel verschillendesituaties: al lachend, terwijl ik een puzzel maakte, terwijl ik over de grond rolde… Ik vond dat improviseren heel leuk”, lacht Joppe.

“Hans Herbots, de regisseur van de serie, is toen heel lang met Joppe bezig geweest. Wij zaten op de gang te wachten, maar konden hen horen. Joppe heeft zich toen echt gesmeten. Na de auditie vertelde de regisseur wel met een brede smile dat het goed was, maar meer zei hij niet. We moesten dus opnieuw thuis wachten op meer nieuws”, legt Brecht uit. En dat wachten duurde lang. “Later hoorden we dat de actrice die eerst de mama zou spelen had moeten afzeggen en dat ze een andere actrice moesten zoeken. En zolang zij niet gevonden was konden ook de kinderrollen niet ingevuld worden. De kinderen moesten qua uiterlijk toch wel bij de ouders passen”, legt Charlot uit.

De opnames

Maar toen kwam het verlossende telefoontje: Joppe had de rol. “Ik was heel blij”, glundert hij nog altijd na. “En dat is een understatement”, knipoogt mama Charlot, wat Joppe met een nog bredere glimlach beaamt. Toch werd zijn geduld nog even op de proef gesteld. “Voordat we konden filmen, moest ik in Brussel nog acteerlessen volgen bij Ann, de kindercoach die me ook gedurende de opnames zou begeleiden. Dat was in de kerstvakantie. Daarnaast moest ik ook nog de kleren gaan passen, naar de dokter voor de medische goedkeuring… De opnames zelf begonnen pas in februari.”

Een beeld van op de set: naast Joppe staat Tom Audenaert (buurman Manu) en achter het venster Ingrid De Vos (bomma).
Een beeld van op de set: naast Joppe staat Tom Audenaert (buurman Manu) en achter het venster Ingrid De Vos (bomma).

Een spannende periode voor Joppe, die opnames had in Bredene, bij de Spuikom, maar ook in Rotterdam, Zandvliet, Olen en Herentals. “Het was heel indrukwekkend. En héél nat. De serie gaat over een overstroming en dus speelden bijna al mijn scènes zich in het water af. En ja, dat water was koud. Of dat niet moeilijk was? Integendeel, dat maakte het acteren wat makkelijker: we moesten niet spelen dat we koud hadden, we hadden het gewoon koud. Al droegen we gelukkig wel een duikpak onder onze gewone kleren”, verklapt Joppe, die op de set in de watten werd gelegd. “Onze kindercoach gaf ons niet alleen acteertips, maar zorgde er ook voor dat we het warm genoeg hadden, dat we geen honger hadden en we ons niet verveelden.”

“Het koude water maakte het acteren makkelijker”

“Ze was een beetje zijn mama op de set”, vult Charlot aan. “Dat was ook nodig, want wij als ouders mochten niet op de set aanwezig zijn. Al heb ik wel enkele dagen gefigureerd, maar ook dan moest ik afstand houden. En dat was niet altijd makkelijk: één keer moest Joppe weglopen en viel hij keihard neer. Als figurant mocht ik me niet bewegen en kon ik alleen maar toekijken hoe Ann de schade kwam opmeten.”

Ondertussen zijn de opnames al een heel eind afgelopen. “Wij hebben de eerste twee afleveringen ondertussen al twee keer gezien. Het is wel een beetje raar om jezelf op scherm te zien, maar toch werd ik onmiddellijk in het verhaal meegezogen. Ik heb dus niet speciaal op mezelf gelet”, verklapt Joppe, die ook nog meegeeft dat de serie 12+ is. “Er zitten best wel heftige scènes tussen”, bevestigt Charlot. “Maar het is heel mooi gebracht, we zijn echt wel trots op Joppe. Zaterdag komen we hier met de hele familie samen om naar de première op NPO te kijken.”

En is dit de start van een heuse acteercarrière? “Dat weet ik nog niet. Het was heel leuk om te doen, maar nu ik in het college zit, heb ik minder tijd. Ik weet niet of het nog te combineren zou zijn”, reageert Joppe opvallend nuchter. “Het was een once in alifetime-avontuur, een ervaring waar we heel erg van genoten hebben en die we nog lang zullen koesteren”, besluit Charlot.

‘Als de dijken breken’, vanaf zaterdag 5 november om 20.25 uur op NPO 1 en vanaf maandag 28 november op Eén