Jongeren van Theater Buitenbeentje uit Pittem eerste keer op de planken

De jeugdige cast met vooraan v.l.n.r. Emma De Bels, Pauline De Smet, Lies De Kock, Noor De Witte en Jinte Lowie. Achteraan staan v.l.n.r. David Maertens, regisseur Piet Van Compernolle, Victor Desmet, Toon Vandendriessche en Dave Buyck. © Foto Jan
Redactie KW

Ruim een jaar geleden werd in de schoot van Theater Binnenstebuiten het jongerengezelschap Theater Buitenbeentje opgericht. Eind maart staan de jonge acteurs met ‘MisFits’ voor het eerst op de planken.

Eind 2016 werd binnen Theater Binnenstebuiten het idee opgevat om een jongerengezelschap op te richten. “Veel van onze leden staan in het onderwijs en zien vaak tijdens schoolvoorstellingen echte talenten op de planken staan, maar merken dat die jongeren daarna op hun honger blijven zitten”, legt voorzitter Gert Janssens uit. “Via Buitenbeentje willen we hen de mogelijkheid geven om hun talenten te ontwikkelen.”

Focus op het stuk

Dat deze geboden kans niet in dovemansoren viel was te merken, want in de loop van vorig jaar boden zich diverse jongeren aan en dus werd werk gemaakt van een eerste theaterstuk. “Het is uiteraard geen sinecure om met een bende jonge mensen een stuk op de planken te brengen”, gaat Gert verder. “Hun jeugdig enthousiasme is vaak zo groot dat dit soms wat moet getemperd worden om voldoende focus op het stuk te kunnen houden. Het werken met jongeren geeft je echter een dermate warm gevoel, dat het die extra inspanningen meer dan waard is. Het is fascinerend om hen te zien zoeken naar de juiste houding, mimiek of intonatie om hun personage gestalte te geven. Ze moeten zich daarvoor een stukje bloot geven en merken dat de echte kracht in het samenspel ligt.”

“Hun jeugdig enthousiasme is vaak zo groot dat dit soms wat moet getemperd worden”

Als eerste stuk werd gekozen voor ‘MisFits’, een stuk dat aansluit bij de leefwereld van de jongeren. Plaats van afspraak is immers de studiezaal van de school, waar op zaterdagochtend zeven studenten worden samengebracht om negen uur strafstudie uit te zitten. Zeven verschillende jongeren, nagenoeg vreemden voor elkaar en elk met hun eigen individuele verschillen. Maar zijn ze wel zo verschillend?

Piet Van Compernolle

De regie is in handen van Tieltenaar Piet Van Compernolle. Op zijn achttiende stond hij voor het eerst op de planken bij het Tielts Volkstoneel. Enkele jaren later week hij uit naar Ruiselede. Met de ‘Ruyssende Lede’ won hij in 2002 de Gouden Meeuw voor de bewerking van ‘De Canadese Muur’. Hij deed de voorbije jaren de regie voor onder meer de Ruyssende Lede, het Tielts Volkstoneel en Theater Dakwerken. Zelf speelde hij al in een 40-tal producties.

We spraken ook met Emma De Bels (17), een van de jonge spelers: “Het is de eerste keer dat ik meespeel in een echt toneelstuk en ik moet zeggen dat het meer dan leuk is. Ik geef toe dat het verre van eenvoudig is en dat ik het wat onderschat heb. Je moet immers het hele stuk je rol blijven spelen, ook op momenten dat je geen tekst hebt. Toch ben ik heel blij dat ik deze nieuwe wereld heb kunnen ontdekken. De sfeer is heel goed en omdat je naar hetzelfde doel werkt, ontstaat er echt een vriendschapsband. De zenuwen zijn op dit moment weg. Bij de opvoering zal ik wel wat gezonde stress hebben, maar ik kijk er wel naar uit.”

Theater Buitenbeentje speelt in cc Het Buurthuis in Egem op zaterdag 24 en vrijdag 30 maart om 20 uur en op zondag 25 maart om 16 uur. Kaarten kosten 8 euro. Te koop bij de spelers of via theaterbuitenbeentje@gmail.com. (JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier