Jonge West-Vlaamse actrice bezorgt onze provincie Kinderwoord van het Jaar: beire!

Jamie-Lee Six speelt de rol van 'Amber' in 'D5R' op Ketnet en vindt de dingen daar wel vaker al eens 'beire'. © VRT/Frederik Beyens
Redactie KW

Terwijl Van Dale het woord ‘kraamkost’ uitriep tot Woord van het Jaar in Vlaanderen, kozen ze bij ‘Karrewiet’ op Ketnet het Kinderwoord van het Jaar. En dat is er eentje van bij ons, met dank aan actrice Jamie-Lee Six. Beire!

Het Kinderwoord van het Jaar werd verkozen op basis van 42.000 stemmen, die door kinderen werden uitgebracht via de website van Ketnet. ‘Beire’ – West-Vlaams voor ‘leuk, tof, machtig’ – bleek er dit jaar het populairst, na ‘OMG’ van vorig jaar. Het woord kreeg nationale bekendheid bij een jeugdig publiek dankzij ‘D5R’, een jeugdserie op Ketnet. Daarin krijgen we het leven te zien van vijf middelbare scholieren in Vilvoorde. Eén van hen is de uit Rekkem afkomstige Amber, gespeeld door Jamie-Lee Six uit Menen. Na de scheiding van haar ouders is Amber verhuisd naar het binnenland en daar blijft ze haar West-Vlaams trouw.

Jonge West-Vlaamse actrice bezorgt onze provincie Kinderwoord van het Jaar: beire!

Het was wel een leuke verrassing dat ik iemand uit mijn eigen streek mocht spelen, want soms val ik door mijn accent een beetje uit de boot”, vertelde actrice Jamie-Lee Six (°1998) uit Menen in De Weekbode De Leie toen de serie in 2014 net op televisie zou komen. “Ik denk bijvoorbeeld aan de rol van kleine Clio die ik in ‘Ella’ mocht spelen. Omdat het accent niet overeenkwam, werd ik uiteindelijk gedubt.”

Nu mocht het dus wel in het eigen dialect en zo sloop ook ‘beire’ binnen in de serie. En da’s nu dus ook het Kinderwoord van het Jaar, voor ‘juffelen’ (wanneer de juffen op school met elkaar kletsen), ‘pistache!’ (een uitroep wanneer twee mensen op hetzelfde ogenblik iets zeggen), ‘vollenbak’ (je helemaal smijten) en ‘selfietime’ (het moment waarop je voelt dat je een selfie wilt nemen).

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier