Jonge Rekkemse rockgroep Pilgrimage op muzikale bedevaart

De groep Pilgrimage bestaat uit Tristan Vermeersch (gitaar), Thibo Vanderroost (gitaar), Berend De Vestele (drums), Simon Gernaey (zang) en Lars Maes (gitaar). © WO
Redactie KW

Drie gitaren, een drumstel en een goeie stem zijn simpele basisingrediënten waarmee je beklijvende rockmuziek kan maken. Meer hebben de bandleden van de Rekkemse rockgroep Pilgrimage dan ook niet nodig voor een muzikale bedevaart langs Vlaamse podia.

Thibo Vanderroost (17) uit Rekkem, Simon Gernaey (17) uit Menen, Lars Maes (16), Tristan Vermeersch (16) en Berend Devestele (16) uit Lauwe vormen samen de Rekkemse rockband Pilgrimage. Tijdens de week verslijten de jeugdige bandleden hun broek op de schoolbanken in Menen en Kortrijk, maar na schooltijd timmert het vijftal aan een veelbelovende muzikale carrière in hun klein, maar gezellig repetitiekot achter in een Rekkemse loods.

“Samen met Lars en Tristan vorm ik al sinds het zesde leerjaar de vaste kern van een bandje dat aanvankelijk vooral covers speelde”, vertelt gitarist Thibo. “Gaandeweg is ons muzikaal projectje uitgegroeid tot de rockband Pilgrimage, waarmee we tijdens onze optredens een set van een uur met een twaalftal eigen nummers brengen.”

“Soms komt een nummer spontaan tot stand tijdens een jamsessie”

Eigen sound

Met de cool van ervaren rockers produceren deze jonge wolven een volwassen geluid. Lars en Thibo zorgen daarbij voor het betere gitaarwerk, Berend hanteert de drumsticks, Tristan is bassist van dienst en Simon is de frontman en zanger van de band. “We spelen postrock met een donker randje”, vertelt Thibo.

In onze nummers wisselen betrekkelijk rustige stukken en snellere, explosieve geluidsuitbarstingen elkaar af. “De songs schrijven we meestal samen, waarbij we vertrekken vanuit een bepaalde riff. Soms komt een nummer of tekst ook spontaan tot stand tijdens een jamsessie.”

Steak Number Eight, Black Sabbath, Brutus, Black Box Revelation en Kapitan Korsakov zijn slechts enkele van de muzikale inspiratiebronnen van de band. “Met Pilgrimage streven we er wel naar om een eigen specifieke sound te creëren. We proberen altijd ons eigen ding te doen en willen niet teveel kijken naar anderen.”

“In december mochten we ook optreden in de Gentse Kinky Star Club”

De band heeft intussen al een veertigtal optredens achter de rug met onder andere streekoptredens in café Central en Bar-Choc, tijdens Pit-Weekend Menen en op Joc’n’Roll Dadizele, waar de band de publieksprijs won. Verder van huis versierde het jonge geweld optredens in Ninove, Gent, Brugge, Roeselare en op 27 april treedt de band op in Lommel als voorprogramma van Sister May. “Met dank aan onze roadies, de vader van Lars en de moeder van Tristan, zij voeren ons naar al onze optredens“, aldus Thibo.

Duwtje in de rug

“Ook dankzij het Gentse muziekcentrum Kinky Star, dat podiumkansen biedt aan beginnende bands, krijgen we een flink duwtje in de rug”, weet Thibo. “Coaches geven ons nuttige tips en we kunnen er praktische workshops volgen zoals articulatie Engels. In december mochten we ook optreden in de Kinky Star Club en volgende zomer krijgen we er een dag studiotijd om een EP op te nemen.”

Na het Gentse optreden maakten de bandleden kennis met hun allereerste diehardfan. “Hij was speciaal van Harelbeke naar Gent gekomen en wou absoluut onze handtekeningen. Voor ons was dat best wel een zotte ervaring. Maar intussen houden we onze beide voetjes op de grond. We blijven optreden en zien wel wat er van komt”, besluit Thibo.

(Carlos Berghman)