Jonge piloot vliegt met Cessna naar Congo in kader van nieuw tv-programma

Redactie KW

Anthony Caere uit Oostkerke en drie Antwerpse dokters zijn er na een reis van drie weken in geslaagd om met een klein transportvliegtuig het Virungapark te bereiken, in het Oosten van Congo. Het vliegtuig, een Cessna 206, begint daar aan een nieuw leven als medisch evacuatievliegtuig voor gewonde parkrangers. Het verhaal komt, met dank aan heel wat West-Vlaamse inbreng, in het najaar op de buis.


Piloot Anthony Caere en de artsen Sam Proesmans, Filip Couturier en Toon Van Genechten begonnen op 18 juli aan hun moeilijke missie. Op de luchthaven van Kortrijk-Wevelgem stegen ze op voor een tocht van meer dan 6000 kilometer door Oost-Afrika. De reis liep dwars door de Sahara, door het hooggebergte van Ethiopië en langs de grenzen van het erg onstabiele Somalië. Via Soedan, Kenia en Oeganda bereikte het viertal na drie weken de eindbestemming: het Virunga National Park in het Oosten van de Democratische Republiek Congo.

Jonge piloot vliegt met Cessna naar Congo in kader van nieuw tv-programma


Blokkerende gashendel tijdens landing

Het vliegtuig, een Cessna 206, hield het ondanks de extreme omstandigheden goed vol. Al beleefde het viertal wel enkele hachelijke momenten. In Kenia, op de landingsbaan van het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, blokkeerde de gashendel tijdens de landing. Anthony slaagde er desondanks in om het vliegtuig veilig aan de grond te zetten. Ook bij de laatste landing bij het hoofdkwartier van het Virungapark liep het maar net goed af. Een sterke valwind duwde de Cessna naar beneden, waardoor het vliegtuig op een haar na in de bomen belandde.

Jonge piloot vliegt met Cessna naar Congo in kader van nieuw tv-programma


De vier Vlamingen laten het vliegtuig achter in de handen van de Belgische prins Emmanuel de Merode, de directeur van het Virungapark. Hij zal de Cessna inzetten om medische hulpmiddelen naar de bevolking rond het park te brengen en om gewonde rangers te evacueren. In het park zijn meer dan dertig verschillende rebellengroepen actief en de rangers raken regelmatig gewond bij vuurgevechten.

Jonge piloot vliegt met Cessna naar Congo in kader van nieuw tv-programma


In najaar te zien op Eén, met dank aan twee West-Vlamingen

Onderweg bezochten de drie artsen verschillende projecten op hun route. Ze deden consultaties voor de bevolking van de straatarme zuidkust van Kenia, werkten mee in het ziekenhuis van het vluchtelingenkamp Dadaab en bezochten de vrouwenuniversiteit van Khartoum, in het streng islamitische Soedan. Het productiehuis Geronimo, met onder andere de West-Vlamingen Emmanuel Vanderjeugd en Jasper Moeyaert, volgde in het spoor van het viertal en maakt een zesdelige reportagereeks over hun missie. Het programma is dit najaar te zien op Eén.

Voor Anthony Caere is het niet zijn eerste opvallende avontuur. In 2010 maakte hij samen met een vriend uit Jabbeke al een reis rond de wereld met een zelfgebouwd eenmotorig vliegtuig.

(FJA/Foto’s Geronimo)

Jonge piloot vliegt met Cessna naar Congo in kader van nieuw tv-programma