Jonge kunstenares woont nu in het winkeltje van Kurt uit Bevergem

Foto VRT © © De wereldvrede
Redactie KW

Op de Transfosite wonen en werken kunstenaars. Wij gingen aanbellen bij het winkeltje van Bevergem, want daar woont Griet Herssens.

Ze werkt momenteel aan een productie waarmee ze de komende maanden zal touren. Eind april is er een try-out.

Griet Herssens (31) is een van een vijftal kunstenaars die werken en wonen op de Transfosite. Ze is afkomstig uit Mechelen, maar na een passage in Gent kwam ze in Zwevegem terecht. “Dit plekje werkt enorm inspirerend en ook de wijde omgeving is mooi. Ik ben blij dat we hier kunnen werken.”

Dit plekje werkt enorm inspirerend

Werken hebben ze de jongste maanden al zeker gedaan. “We zijn hier nu ongeveer een jaar bezig. De eerste maanden was dat vooral verbouwen en het woonklaar maken van de ruimtes. Rond de jaarwisseling konden we hier ook wonen en nu zijn we bezig met de creatie van verschillende projecten”, vertelt Griet.

Griet Herssens aan het werk in een van de gebouwen die omgevormd is tot atelier. (Foto GJZ)
Griet Herssens aan het werk in een van de gebouwen die omgevormd is tot atelier. (Foto GJZ)

Dat zij in het winkeltje van de televisiereeks Bevergem woont, is voor haar niet speciaal. “In het begin stonden wel af en toe mensen voor het raam of diende het gebouw als decor voor een foto. Ik heb nog even getwijfeld om gordijnen te hangen, maar nu komen nog zelden nieuwsgierige mensen een kijkje nemen.”

Repetitielokaal

Momenteel zijn de kunstenaars bezig met de creatie van enkele voorstellingen. “Eentje ging vorig weekend in première op het festival ‘Gevleugelde Stad’ in Ieper. Bij die creatie staat het jongleren centraal. Een andere voorstelling is met een soort cocktailbar, waarin met choreografie de cocktails bereid worden”, geeft Griet ons mee.

Welkom op try-out

De voorstellingen waaraan Griet werkt, worden onder de naam ‘Meandertaal’ gebracht. “Onze voorstelling noemt ‘Hypnotraumaton’ en duurt een twintigtal minuten. Ze staat open voor kinderen vanaf zes jaar tot mensen van gevorderde leeftijd. Het is een soort droomvlucht die de bezoekers maken. Ze worden begeleid door een reeks van beelden en klanken. Iedere bezoeker krijgt immers een koptelefoon opgezet.”

Vooraleer Griet ermee naar Duitsland trekt voor de première, organiseert ze nog op 30 april een try-out op de Transfosite. “Om 17 en 20 uur brengen we de voorstelling enkele keren. Het zou leuk zijn mochten er dan ook mensen komen kijken, zodat we een beetje de reacties kunnen waarnemen. Per voorstelling kunnen maximum twaalf mensen in de tent binnen.”

(GVH)

>> Wie er bij wil zijn op 30 april stuurt best vooraf een mailtje naar griet.herssens@gmail.com. Ook op Facebook is ze te vinden via ‘transfolabo’.