Jonge Ichtegemse Kaat Dumarey verovert Japan met Cirque du Soleil

Ook buiten de shows van Cirque du Soleil toont Kaat graag een staaltje van haar kunnen. © Foto Instagram/@fedyck_fotos
Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Amper 18 jaar en al het gros van haar dromen verwezenlijkt. Na haar finale in het tv-programma Belgium’s Got Talent in 2015 gaat het razendsnel voor acrogymnaste Kaat Dumarey. Met drie gouden medailles op de Europese Spelen in Bakoe op zak kreeg ze in 2017 de kans om bij Cirque du Soleil aan de slag te gaan. Momenteel tourt ze in Japan.

Kaat Dumarey is al van kindsbeen af met acrogymnastiek bezig. Toen ze als achtjarige voor het eerst een show van Cirque du Soleil zag, was ze meteen verkocht. “Ik vond het geweldig en zei tegen mijn mama dat ik dat later wou gaan doen”, vertelt Kaat vanuit Japan. “Die droom is alleen maar verder blijven groeien.” En sinds vorige zomer is haar droom ook werkelijkheid geworden. “Ik vind het geweldig om mensen blij te maken met iets dat ik zelf ongelofelijk graag doe.”

Cirque hield Kaat al van haar 15de in het oog, maar toch moest ze de sollicitatieprocedure doorlopen. “Voor een show hebben ze slechts één of twee artiesten van dezelfde discipline nodig, dus is er heel wat concurrentie. Op EK’s en WK’s komt Cirque regelmatig scouten en daar hadden ze me al aan het werk gezien, maar toch moest ik nog een filmpje doorsturen om mijn kunnen te tonen. Daarna werd ik gecontacteerd met de vraag om mee te gaan op trainingskamp naar Montreal.”

Kaat Dumarey (centraal) meekte in 2015 furore tijdens de Europese Spelen in Bakoe (Azerbeidzjan). Ze veroverde maar liefst driemaal goud in de discipline acrogym.
Kaat Dumarey (centraal) meekte in 2015 furore tijdens de Europese Spelen in Bakoe (Azerbeidzjan). Ze veroverde maar liefst driemaal goud in de discipline acrogym.© Foto Belga

En dus vertrok de Ichtegemse voor drie maanden richting Canada. “Wie mee gaat op trainingsstage, is nog niet zeker van een contract, maar twee weken voor het einde van mijn stage kreeg ik een contract van twee jaar voor de show ‘Kurios’ aangeboden. Mijn droom werd werkelijkheid. Het is fantastisch om mijn competitiecarrière zo te beëindigen. Dit heb ik grotendeels te danken aan mijn trainers Slavik Kosakovskyy, Sergey Tretjakov en Irina Sadrina en natuurlijk ook mijn ouders, die me altijd door dik en dun hebben gesteund.”

“Toen ik op trainingskamp in Canada was, overleed mijn vader en nam ik de eerste vlucht naar België”

Als flyer wordt Kaat tijdens de show vooral in de lucht gegooid. “En natuurlijk ook weer opgevangen”, lacht ze. “Ook tijdens competities was dat mijn belangrijkste taak. Het grote verschil is dat het tijdens wedstrijden allemaal perfect moest zijn en dan nog liefst met een zo hoog mogelijke moeilijkheidsgraad. Bij Cirque draait het eerder om entertainment. Een hoge score halen is niet van belang. Als flyer is het heel belangrijk om zo licht mogelijk te zijn, dus moet ik mijn gewicht goed in de gaten houden.”

Tien shows per week

Momenteel tourt het gezelschap van Cirque met de show Kurios door Japan. “We blijven nog tot begin juli in Tokio, daarna gaat het richting Osaka en nog een aantal kleinere Japanse steden. Wekelijks staan er een tiental shows op het programma. Daarnaast zijn er ook nog trainingen en doe ik aan crossfit (een vorm van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek in één trainingsvorm combineert, red.) om in optimale conditie te blijven. Af en toe kan ik van een vrije dag genieten en dan heb ik tijd om het land te verkennen. Iets dat niet mogelijk was toen ik vroeger voor wedstrijden in het buitenland was.”

“Als flyer moet ik mijn gewicht goed in de gaten houden”, aldus Kaat Dumarey.© Foto Cirque du Soleil

“Anekdotes? Vanwege het cultuurverschil maakte ik hier al regelmatig grappige dingen mee. Zo bezocht ik samen met een vriendin enkele tempels en waren we zoals echte toeristen foto’s aan het nemen. Uit het niets begon er een Japanner tegen ons te praten en naar zijn camera te wijzen. Wij dachten dat hij een foto van zichzelf bij de tempels wou, maar blijkbaar wou hij een foto van ons. We weten nog altijd niet waarom”, lacht Kaat. “Ik kijk er naar uit om deze zomer in de kleinere Japanse steden rond te touren, want daar zal ik nog meer van de lokale cultuur kunnen proeven. Tokio is al heel internationaal georiënteerd, al blijft het wel een hele uitdaging om de weg te vinden of iets te bestellen op restaurant.”

Van heimwee heeft Kaat blijkbaar geen last. “Ik ben omringd door geweldige vrienden van over heel de wereld en we vormen één grote familie. Natuurlijk mis ik het thuisfront soms wel eens, maar dat is normaal denk ik. Na Tokio hebben we twee weken vrij en dan ga ik wel even naar huis. Mijn vliegticket is al geboekt. Waar het na Japan naartoe gaat, is nog niet bekend.”

Lange-afstandsrelatie

Sinds begin 2017 heeft de acrogymnaste een relatie met Wannes Geens, een trampolinegymnast uit Duffel. Hoewel ze – sinds Kaat in Tokio tourt – meer dan 9.000 kilometer van elkaar wonen, blijft de relatie standhouden. “Deze week geniet ik van wat vakantie en straks neem ik het vliegtuig richting Bakoe, waar Wannes aan het EK trampoline zal deelnemen. Het wordt een blij weerzien met de stad waar ik destijds drie gouden medailles op de Europese Spelen veroverde.”

Het leven van Kaat klinkt als een sprookje, al was het de voorbije maanden niet allemaal rozengeur en maneschijn. “Op 30 augustus, toen ik in de laatste fase van mijn trainingskamp in Canada zat, is mijn papa Leo Dekeyser overleden ten gevolge van een hartaderbreuk. Toen ik het droevige nieuws vernam, ben ik op de eerste vlucht naar België gestapt. Papa heeft me wel nog mijn contract bij Cirque du Soleil weten tekenen en was ontzettend trots. Ook mijn mama, Katrien Rotsaert, is bijzonder fier op me.”

Studies geneeskunde

Drie gouden medailles op het Europese niveau en nu toeren met het meest prestigieuze acrogymnastiekgezelschap ter wereld. Kaat lijkt nu al het hoogste te hebben bereikt, al blijft ze ook op andere vlakken ambitieus.

“De drie gouden medailles waren uniek en niets kan dat evenaren. Maar ook mijn avontuur bij Cirque is een droom die uitkomt en van elk moment op het podium geniet ik ten volle. Toch ben ik altijd blijven studeren en volg ik via afstandsonderwijs een cursus als personal coach. Ook in de toekomst wil ik verder studeren. Ik zeg al van kindsbeen af dat ik dokter wil worden, dus we zullen zien wat de toekomst brengt…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier