Jonge Brugse kunstenaar maakt schilderij met blinden en slechtzienden

29/06/16 om 20:31 - Bijgewerkt om 20:31

De Brugse kunstenaar Wietse Hindryckx (24) zette onlangs zijn schouders onder een kunstproject voor blinden, slechtzienden en mentaal beperkten in Spermalie.

Jonge Brugse kunstenaar maakt schilderij met blinden en slechtzienden

De kunstenaar tussen de twee kunstwerken. Links op de foto zijn eigen werk als voorbeeld, rechts het schilderij samen met de leerlingen © MM

Het resultaat is verbluffend. De leerlingen slaagden er onder zijn begeleiding in om een volledig schilderij te creëren. "Het was een enorme uitdaging, maar de voldoening achteraf is des te groter", vertelt Wietse.

"Waarom ik dit project heb geleid? Het was vooral een enorme uitdaging en een verruiming van mijn creatieve geest. Zowel voor mezelf als voor de leerlingen was het een enorm positieve ervaring."

Bruggeling Wietse Hindryckx (24) blikt met veel voldoening terug op het kunstproject in Spermalie. Samen met een tiental blinden, slechtzienden en mentaal beperkten creëerde de jonge kunstenaar een schilderij die onder zijn begeleiding door de leerlingen werd afgewerkt. "Een heel karwei", vertelt Wietse. "Met houten planken, jutten zakken en ijzerdraad probeerde ik een soort reliëf in het schilderij te verwerken. Zo konden de leerlingen op het gevoel weten hoe het schilderij eruit zag. Als kleuren kozen we voor zwart en wit, het resultaat mag er alvast zijn, al zeg ik het zelf", glimlacht de Bruggeling. Om het goede voorbeeld te geven, maakte Wietse vooraf een gelijkaardig kunstwerk. "Zo konden ze beter begrijpen welke richting ik uit wou en hoe ze de materialen moesten gebruiken", klinkt het.

Street-art

De jonge kunstenaar genoot zijn opleiding in de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Brugge en studeerde af in de richting Vrije Beeldende Kunsten. Daarna volgden enkele jaren Gent, waar hij zich in het KASK Conservatorium vastbeet in de Animatiefilm. "Kunst is altijd mijn passie geweest", aldus Wietse. "Tijdens mijn periode in Gent ben ik in contact gekomen met enkele street-art-artiesten. Dankzij hen ben ik aan de slag gegaan met verf en penseel. En eerlijk: ik heb het me nog geen seconde beklaagd", aldus de creatieveling. Ondertussen heeft hij al enkele exposities achter de rug. Ook de komende maanden staat er nog heel wat op zijn programma. "Vanaf 1 oktober stel ik mijn werk tentoon in Evergem-Sleidinge onder de naam 'Explored'. Die gaat zowel over mijn maandenlange trip naar het buitenland als over mijn nieuwe denkwijze over kunst", aldus Wietse. Ook voor hem was het project met de leerlingen van Spermalie een compleet nieuwe ervaring. "Maar het heeft mijn geest enorm verruimd", zegt de kunstenaar enthousiast. "Ik moest mijn vertrouwde ervaringen als beeldende kunstenaar in 2D aan de kant schuiven en de creativiteit de vrije loop laten om met de leerlingen een resultaat te verkrijgen. 2 dimensionaal denken om het als 3D te laten uitkomen, zeg maar. Een moeilijke, maar enorm leerrijke ervaring", besluit Wietse.

(MM)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!