Jonge acteurs laten zich 24 uur opsluiten voor theater

We zien negen van de tien jongeren die zich vrijdag laten opsluiten. Achteraan zien we v.l.n.r. Ingaline Geldhof (20) uit Ardooie, Thomas Naessens (21) uit Deerlijk, Eline Beghein (21) uit Wevelgem, bezieler van Theater Rodenburg Pieter-Jan Mollie (23) uit Marke, Emma Messely (19) uit Pittem, Bert Heynssens (28) uit Kaprijke en Pauline Bonny (19) uit Nieuwpoort. Vooraan zitten v.l.n.r. Michelle Verhelst (20) uit Roeselare, Elke Laevens (16) uit Kuurne en Jolien Persoone (19) uit Meulebeke. Laura Van der Straeten (19) uit Gent ontbreekt op de foto. (Foto EDB)
Redactie KW

Enkele jonge acteurs van Theater Rodenburg gaan op vrijdagnacht en zaterdag een bijzondere uitdaging aan. Ze worden 24 uur lang opgesloten om op zaterdagavond samen tot een opvoering te komen.

Tien jongeren van 16 tot 28 jaar zijn met ‘Jeunesse’ van Theater Rodenburg bezig met de voorbereidingen voor een theaterstuk dat normaal in december zal gebracht worden. Als project tussendoor gaan deze jongeren nog een andere uitdaging aan. Vrijdagavond komen ze naar OC Aalbeke, waar ze hun bagage en gsm’s zullen afgeven en zich vanaf 20 uur laten opsluiten. 24 uur later zullen ze een voorstelling geven waar iedereen gratis kan naar komen kijken.

Theater Rodenburg bestaat uit Theater Ancienne die jaarlijks aan producties werkt. “Dit zijn de al meer ‘ervaren’ acteurs”, legt Pieter-Jan Mollie van Theater Rodenburg uit. “Bij Theater Jeunesse worden jongeren zonder acteerervaring via oefeningen gevormd tot volwaardige acteurs in het amateurtheater.”

Kist met inspiratie

Tijdens de opsluiting krijgen de jongeren een kist met inspiratie in. “De mensen van Theater Ancienne zorgden elk voor een attribuut voor in de kist, die de jongeren kunnen gebruiken voor hun eigen voorstelling”, vervolgt Pieter-Jan. “Aan de hand van opdrachten kunnen ze coachsessies verdienen. Het is de bedoeling dat de jongeren ook zelf hun tijd indelen. Ze moeten zelf beslissen wanneer ze gaan slapen en hoe vroeg ze moeten opstaan. 24 uur slapen raden we echter niet aan.”

Ze moeten er om 20 uur op zaterdagavond wel staan met hun voorstelling die 25 minuten moet duren. Een thema over de voorstelling krijgen ze niet. In de kist moet er voldoende inspiratie te vinden zijn. Eén iets eruit moeten ze verplicht gebruiken”, besluit Pieter-Jan.

Elke Laevens (16) uit Kuurne

Elke Laevens. (Foto EDB)
Elke Laevens. (Foto EDB)

Elke Laevens uit Kuurne zit in het vijfde jaar Toerisme in Guldensporencollege Kaai in Kortrijk. In het vijfde leerjaar had Elke bij een optreden op school een tamelijk grote rol, en daar is haar interesse in theater eigenlijk begonnen. “Ik was al een tijdje op zoek om me te kunnen inschrijven in een theaterclub”, zegt ze. Door een artikel dat ze in de krant zag begon ze vorig jaar bij Theater Jeunesse. “We zijn ondertussen al een tijdje bezig met het voorbereiden van onze productie”, aldus Elke, die vertelt dat ze al enorm veel bijgeleerd heeft. “We kregen al workshops rond mimiek, leerden over de manier van expressie delen en hoe we onze stem kunnen verhogen. Nu zijn we bezig met een stuk over een instelling. Elke week is er op zaterdagvoormiddag repetitie.”

Die opsluiting vindt Elke een hele ervaring. “Ik was daar heel exited over toen we daar anderhalve maand geleden over hoorden”, zegt ze. “Het is ook een goede teambuilingoefening voor onze hechte groep waar het tussen iedereen al goed klikt.”

Hoe de jongeren het vrijdagnacht en zaterdag zullen aanpakken, weet Elke nog niet. Ze heeft het te druk met school om er voortdurend mee bezig te zijn. “Ik denk dat we onze ideeën zullen in de groep gooien en dan wel zien waar we uitkomen. Om met attributen uit één kist een theaterstuk te maken, zullen we alvast veel creativiteit en doorzettingsvermogen nodig hebben. ” Elke is wel al een klein beetje zenuwachtig, want haar ouders en enkele vrienden komen naar de voorstelling kijken.

(Els Deleu)