Jonas Van Dam in de running om commentator te worden bij Sporting Telenet

Redactie KW

Jonas Van Dam zit bij de laatste 20 kandidaten van de welgeteld 1.044 mensen die zich inschreven om voetbalcommentator te worden op Sporting Telenet. En voor twee wordt die droom ook werkelijkheid.

Jonas Van Dam (20) studeert journalistiek aan Howest in Kortrijk. Hij wil sportjournalist worden, dat is duidelijk. “Als kleine jongen was ik al gefascineerd door de commentatoren”, vertelt hij. “Ik gaf soms zelfs commentaar wanneer we onder vrienden voetbalden. Zelf heb ik een jaar bij Dosko Sint-Kruis gespeeld, maar de trainingen waren niets voor mij. In zijn vrije tijd geeft Jonas commentaar aan blinden en slechtzienden tijdens wedstrijden op AA Gent en Club Brugge. “Ik beschrijf alles wat er op het veld gebeurt, voorbeschouwingen inbegrepen”, lacht hij.

Toen Sporting Telenet begin april bekendmaakte dat de zender op zoek was naar twee nieuwe voetbalcommentatoren, schreef hij zich meteen in. “Ik deed in eerste instantie mee om eens te testen hoe ver ik zou geraken. Heb ik het wel in me? Na een eerste selectie, op basis van mijn cv en een stemopname, werd ik uitgenodigd voor een selectiedag op 11 mei. Daar moest ik voor Peter Morren commentaar geven bij een fragment van Anderlecht – Club Brugge en een match van Manchester United. Hij controleerde mijn voetbalkennis, de taal die ik gebruikte, de afwisseling in mijn commentaar…”

Met resultaat, want Jonas overleefde de preselectie en mocht de voorbije week aan workshops deelnemen. Uiteindelijk zullen tien talenten doorstromen naar de coachingssessies en kunnen er twee vanaf maart 2014 aan de slag op de zender. “Ik ben al veel verder dan gehoopt, maar nu komt de winnersmentaliteit in me boven. Ik heb één kans op tien. Maar ook de andere 19 kandidaten zullen goed zijn”, beseft Jonas.

(DDR)