Johan Verstreken out zich als homo bij voorstelling boek

Redactie KW

Politicus en ex-televisiefiguur Johan Verstreken stelde maandagvoormiddag zijn boek ‘Met gesloten vuisten’ voor.

Johan Verstreken kende een moeilijke jeugd door de pijnlijke echtscheiding van zijn ouders. “Toen ik 14 was, zei ik al dat ik daar een boek over zou schrijven”, vertelt hij. “Ook de titel Met gesloten vuisten lag toen al vast. Op een schoolweekend in Westouter merkte een leraar voorzichtig op dat ik altijd met gesloten vuisten rondliep. Hij vroeg of er iets was, of ik iets opkropte… 37 jaar nadat ik tegen moeder zei dat ik een boek over mijn bijna niet te geloven jeugdjaren zou schrijven, komt het er eindelijk van. Toen wist ik echter nog niet wat ik nu weet. Voor eerst kan en durf ik praten over mijn eigen gevoelens. Hopelijk mag het een steun zijn voor velen”, aldus Verstreken, die in de laatste hoofdstukken beschrijft hoe hij geleidelijk aan – en eigenlijk pas op zijn 45ste definitief – tot het besef kwam dat hij homoseksueel is.

Johan Verstreken out zich als homo bij voorstelling boek

“Moeilijke tijden verdrongen”

“Er staan zoveel zaken in het boek, die ik voor het eerst vertel. Ik hield ze al die jaren voor mezelf. Ik dacht dat mijn verleden verwerkt was, maar niks bleek minder waar. Tijdens het maken van het boek, bleek dat ik de moeilijke tijden van vroeger alleen maar had verdrongen door hard te werken van jongs af. Door allerlei schoolactiviteiten, zoals het leren spelen van een instrument bij de fanfare en het oprichten van een toneelclub, vergat ik als kind mijn zorgen. Het gaf mij weer zelfvertrouwen. Ik ging presenteren bij de lokale Radio Andromeda en schreef artikels voor jullie krant De Zeewacht. Daardoor kreeg ik toegang tot plaatsen die voor anderen onbereikbaar waren. Achter de schermen kon ik mensen uit de mediawereld interviewen en internationale sterren ontmoeten als Shirley Bassey, Frida van Abba en Marvin Gaye. “

“Geen rozengeur en maneschijn in mediawereld”

Johan Verstreken out zich als homo bij voorstelling boek

“Mooie tijden, maar dat het verre van rozengeur en maneschijn is in de mediawereld, kunnen de mensen ook lezen. In mijn boek staat de harde realiteit, zoals ik die beleefd heb. Maar het gaat er ook emotioneel aan toe. Ik steek niet weg dat ik meer dan eens een krop ik mijn keel kreeg en dat mijn gezondheid heeft geleden onder het schrijven”, zegt Johan Verstreken, die in september een stembandoperatie onderging en nog aan het herstellen is van een zware darminfectie. “Doordat het moeilijk te combineren was met mijn job, heb ik een beroep gedaan op Carlos Alleene, de auteur van onder meer de biografie over Roger Raveel, om structuur te brengen in het boek. Het boek is geen afrekening of een verhaal over een verbitterd iemand, gewoon een verhaal over iemand die ondanks alle tegenslagen, de kracht heeft om positief ingesteld door het leven te gaan.”

Het voorwoord bij het boek is van de hand van Bart Peeters. Zijn moeder Suus Van Boeckel kwam het voorlezen op de boekvoorstelling in Oostende. Ook ex-tv-omroepsters Rani De Coninck en Sabine De Vos lazen een stukje uit het boek voor. Liliane St.-Pierre zong tot slot haar nummer Sacha, over haar vriendschap met een homoseksuele jeugdvriend.

Bekend en minder bekend reageert

Johan Verstreken out zich als homo bij voorstelling boek

Rani De Coninck schrikt toch wel van het nieuws. “En ik die dacht dat ik Johan kende”, zegt ze. “Johan, onze sprankelende Johan, een moeilijke jeugd? Ik kon dat niet vatten. Ik gaf Johan al een stevige knuffel, maar nu zou ik hem nog meer willen knuffelen.”

Sabine De Vos: “Er staan pakkende fragmenten in zijn boek, waarvan veel mensen niet wisten dat Johan ze meemaakte in zijn jeugdjaren. Wanneer we mensen zien, dan vragen we altijd : hoe gaat het ? Ze zeggen dan meestal : goed ! Dat is echter een standaard antwoord, want meestal gaat het ook eens niet goed. Johan deed er goed aan om dat boek te laten verschijnen. De lezers leren een lieve, warme en mooie man kennen. Ik ben trots op hem.”

Schrok Eric Marysse uit Oostende dat Johan uit de kast kwam? “Dat weet ik al 30 jaar, dat is geen geheim voor ons, hé. Johan heeft ook nooit het tegenovergestelde gezegd, terwijl Luc Appermont en Bart Kaëll daarover 30 jaar lang hebben gelogen. Dat is het verschil. Johan zei nooit dat hij een relatie had of niet, dat hij voor de vrouwen was of niet. Hij was daarin altijd eerlijk.”

Johan Verstreken out zich als homo bij voorstelling boek

Zanger David Vandyck uit De Haan: “Ik ben geschrokken. Vooral de passages over zijn mama zijn voor mij dubbel zo gevoelig omdat ik mijn mama ben verloren. Wanneer ik zijn boek volledig zal lezen, dan zal ik enkele keren schrikken. En zijn privéleven? Daar wist ik helemaal niets over. Voor mezelf was dat nieuw.”

(HH/PADI – Foto’s HH/PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier