Jan Verheyen gaat weer even Los

Koen De Graeve als Jonas en Pepijn Caudron als Tom. (Foto VTM)
Redactie KW

VTM pakt nog eens uit met de film Los, aan de hand van Jan Verheyen. Het boek is gebaseerd op het bekroonde boek van auteur Tom Naegels.

De film was brandend actueel, gezien de kwestie euthanasie die aan bod kwam, net in het jaar dat Hugo Claus stierf. Los was gebaseerd op het gelijknamige boek van auteur Tom Naegels. De film was geen kaskraker, maar lokte wel een pak kijkers gezien de moeilijke thema’s als multiculturaliteit

Tom, een jonge, progressieve journalist, wil settelen met zijn vriendin, maar net dan kruist de beeldschone asielzoekster Nadia zijn pad. Ze haalt zijn emotionele leven volledig uit evenwicht. Op de krant vindt hij ook al geen evenwicht, want daar botsen zijn idealen meer en meer met de realiteit. Als dan ook nog een nieuwe leidersfiguur onder de allochtone jongeren opstaat, slaat zijn wereld helemaal op hol. Houdt zijn progressieve wereldbeeld stand in deze snel veranderende maatschappij, of wordt Tom even bitter als zijn verzuurde grootvader?

Verheyen stelde Los in 2008 voor op het filmfestival van Oostende. De film won op het Internationaal Filmfestival van Caïro de prijs voor Beste scenario. Zijn laatste film, Het Vonnis, viel ook al in de prijzen op het filmfestival van Montréal. Jan Verheyen zit momenteel boordevol plannen en werkt aan een reeks voor VTM, dat De Bunker gaat heten. Een film is ook niet uitgesloten en zou zelfs volgend jaar al kunnen verschijnen.

Los, op vrijdag 6 juni om 22.35 uur op VTM.