Jan Verhaeghe censureert 150 boeken voor tentoonstelling in Brugse Bogardenkapel

Op de foto herkennen we kunstenaar Jan Verhaeghe. © SVVA
Redactie KW

Brugse kunstenaar wil met censuursculpturen de overload aan beelden in onze gemediatiseerde maatschappij aanklagen.

De Academie Brugge bestaat driehonderd jaar en deze verjaardag greep Jan Verhaeghe (52) aan om driehonderd boeken in te zamelen voor zijn tentoonstelling ‘censuursculpturen: boeken’. “Eerst heb ik bij kunstenaars en kunstliefhebbers een oproep gelanceerd om mij kunstboeken te bezorgen”, vertelt Verhaeghe. “Alle kunstboeken wou ik in twee exemplaren ontvangen. In het ene boek verwijderde ik met een stanleymes alle afbeeldingen. Op die manier kreeg ik zogenaamde censuursculpturen die rusten op de een sokkel die gevormd wordt door het andere tweelingboek.”

Voor Verhaeghe is dit een ongoing-project dat al meer dan twintig jaar aan de gang is. “Voor de geboorte van mijn dochter kreeg ik van een aantal kunstenaars hetzelfde boekje. Voor mij een aanleiding om er een kunstwerk mee te maken”, klinkt het bij de Bruggeling.

Verhaeghe kwam er in 2013 voor het eerst mee naar buiten toen hij artist in residence was in Be-Part. Bij die gelegenheid bewerkte hij alle kunstuitgaven die dit platform voor actuele kunst in Waregem op dat moment al had uitgegeven.

Met zijn censuursculpturen wil Verhaeghe onze (sociale) mediaconsumptie over de hekel halen. “Elke dag opnieuw worden we overspoeld door een niet aflatende stroom aan beelden die ons bijna gek maakt”, betoogt Verhaeghe. “Hierdoor wordt het als kunstenaar hoe langer hoe moeilijker om daartussen nog je eigen beeld te plaatsen. Net daarom nodig ik bezoekers aan deze tentoonstelling uit om te kijken naar en te genieten van kunstpublicaties zonder foto’s. Op die manier kunnen ze hun eigen verbeelding triggeren.”

Zolang de expositie loopt, zal Verhaeghe tijdens de tentoonstellingsdagen telkens uitpakken met een andere opstelling. Het is zijn ambitie om zijn project ook op het Kunstenfestival Watou te tonen.

(svv)

De censuursculpturen van Jan Verhaeghe maken deel uit van de expositie ‘Jacky X + 1’, die nog tot zondag 6 mei loopt in de Bogardenkapel, Katelijnestraat 86 in Brugge.

Website: http://www.academiebrugge.be/2018/03/30/alumni-tentoonstelling-jacky-x-1/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier