Jan Moeyaert toont zich strijdbaar voor toekomst Kunstenfestival Watou

20/03/17 om 20:19 - Bijgewerkt om 20:17

Jan Moeyaert, de drijvende kracht achter Kunstenfestival Watou, is opvallend openhartig in een interview met Focus Knack.

Jan Moeyaert toont zich strijdbaar voor toekomst Kunstenfestival Watou

Jan Moeyaert, de drijvende kracht achter Kunstenfestival Watou. © a-MD

Het ziet er naar uit dat Kunstenfestival Watou opnieuw door het oog van de naald is gekropen. In juni 2016 viel het festival uit de boot voor subsidiëring in het kader van het Vlaamse kunstendecreet: de beoordelingscommissie was niet onder de indruk van de zakelijke en artistieke opzet van het festival, en de organisatie kon fluiten naar de 400.000 euro subsidie. Game over in het dorp aan de schreve, leek het wel, al werd nog een poging ondernomen om via crowdfunding 40.000 euro bij elkaar te krijgen.

Tot er begin maart een oplossing uit de bus kwam: de provincie West-Vlaanderen komt eenmalig met 225.000 euro over de brug, en voor de edities van 2018 en 2019 doet minister van cultuur Sven Gatz (Open VLD) met 135.000 euro hetzelfde.

Daarmee is het festival echter nog niet op het droge. Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) noemt de reddingsactie in een blogbericht unfair ten opzichte van andere afvallers, en ook vanuit N-VA-hoek wordt er geprotesteerd. Maar Watou-intendant Jan Moeyaert, die met zijn VZW Ku(n)st sinds 2009 de organisatie van het kunst - en literatuurfestival op zich neemt, toont zich strijdbaar.

"Ik ga niet zeggen dat het verdict afgelopen zomer volkomen onverwacht kwam. In 2012 vielen we al eens uit de boot, maar toenmalig Cultuurminister Schauvliege (CD&V) viste ons op. Toen kon dat nog", zegt Moeyaert. "Deze keer was het verdict een dubbele neen, ondanks een goed voorbereid zakelijk en artistiek dossier. Het verweer en het beroep dat we indienden, brachten weinig verandering. Dan begin je te lobbyen om ergens opgevist te geraken, maar dat is politiek veel minder vanzelfsprekend dan vroeger. Dat hangt waarschijnlijk van de coalitie af", klinkt het.

"De bereidheid van minister Gatz was altijd groot. Ik ben er nog altijd van overtuigd dat hij Watou genegen is, maar misschien niet genegen genoeg."

>> Lees hier volledige interview hier via Focus Knack.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!