Jan Leyers maakt genomineerden voor filmprijzen Ensors bekend

De genomineerden voor de Ensors werden vrijdagmorgen bekend gemaakt in De Grote Post in Oostende. (Foto Pieter Clicteur)
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Tijdens de negende editie van Filmfestival Oostende wordt voor het eerst ook een Vlaamse filmprijs uitgereikt voor Beste Make-Up.

De genomineerden voor de Ensors, de jaarlijkse filmprijzen van Vlaanderen, werden vrijdagmorgen bekend gemaakt in De Grote Post in Oostende (zie lijst genomineerden onderaan dit artikel). Muzikant en programmamaker Jan Leyers, dit jaar voorzitter van de negenkoppige jury, mocht de kanshebbers in de vijftien categorieën opsommen. “Nieuw dit jaar is dat de jury besloten heeft om, misschien voor de eerste en enige keer, ook een Ensor voor Beste Make-Up uit te reiken”, aldus Jan Leyers.

Filmfestival kleur Vlaams

De uitreiking van de Ensors, op zaterdag 19 september, maken een belangrijk onderdeel uit van Filmfestival Oostende, dat dit jaar meer dan ooit Vlaams kleurt. Dat valt zeker op in de programmatie. Zo opent en eindigt het festival met een Vlaamse film. Op vrijdag 11 september mag ‘Café Derby’, het debuut van Lenny Van Wesemael met onder meer Wim Opbrouck in de hoofdrol, het festival in gang duwen (zie trailer onderaan het artikel). ‘Cafard’, een animatiefilm van Jan Bultheel waarbij de West-Vlaamse acteur Wim Willaert in de huid van een van de personages kruipt, mag dan weer het festival afsluiten.

'Café Derby', met Wim Opbrouck in de hoofdrol, mag Filmfestival Oostende openen. (GF)
‘Café Derby’, met Wim Opbrouck in de hoofdrol, mag Filmfestival Oostende openen. (GF)

Competities

Naast de Ensors wordt er nog gestreden in andere competities. Zo is er de ‘LOOK!’-competitie, een concours dat de aandacht vestigt op de esthetische kwaliteiten van cinema en het visuele vermogen van de film. Daarin zijn er drie categorieën: Beste Film, Beste Director of Photography en Beste Production Design. Daarnaast wordt er voor de tweede keer ook ‘Taste Of Europe’ georganiseerd. Daarin strijden zes Europese producties, die wel bekend zijn in eigen land maar nog geen verdeler hebben bij ons, voor een publieksprijs. Tot slot is er ook de studentenfilmcompetitie, voor afstuderende filmstudenten.

Voor het eerst zal er ook een Ensor voor Beste Make-Up uitgereikt worden. (Foto ON)
Voor het eerst zal er ook een Ensor voor Beste Make-Up uitgereikt worden. (Foto ON)

Walk of Fame

Elk jaar is het ook uitkijken welke grote namen het festival naar de badstad kan halen. Naast een rist van Belgische filmsterren kon het festival al de internationale Hollywoodster Jeroen Krabbé (donderdag 17 september) strikken. Hij krijgt een plaatsje in de Walk of Fame op de zeedijk, net als Master Maaike Cafmeyer, acteur Wim Opbrouck en actrice Veerle Baetens. Kinderen, of volwassenen die zich nog wat kinds voelen, kunnen op 12 september Bassie & Adriaan begroeten. De twee jeugdhelden komen de wereldpremière van ‘Keet & Koen en de Speurtocht naar Bassie & Adriaan’ opfleuren. Andere internationale sterren worden in de loop van deze maand nog bekend gemaakt.

Maaike Cafmeyer is dit jaar 'Master' van het filmfestival. (GF)
Maaike Cafmeyer is dit jaar ‘Master’ van het filmfestival. (GF)

Master Maaike

De West-Vlaamse actrice Maaike Cafmeyer is dit jaar de ‘Master’ van het festival. Daarmee heeft ze vier belangrijke taken: gastvrouw en gezicht – denk aan de affiches met Maaike in brandweerpak op het strand van Oostende – van het festival, jurylid van de internationale LOOK!-competitie, samensteller van haar acht favoriete films (Master Collection) en promotor van enkele Jonge Helden, talentvolle jongeren in de filmwereld.

(Olivier Neese)

>> www.filmfestivaloostende.be

Genomineerden van Ensors:

Beste Film: Waste Land / Violet / N-The Madness of Reason.

Beste Acteur Hoofdrol: Nabil Mallat (Image) / Jeremie Renier (Waste Land) / Gène Bervoets (Paradise Trips).

Beste Actrice Hoofdrol: Laura Verlinden (Image) / Natali Broods (Waste Land) / Amaryllis Uitterlinden (Brabançonne).

Beste Regisseur: Pieter Van Hees (Waste Land) / Bas De Vos (Violet) / Raf Reyntjens (Paradise Trips).

Beste Scenario: Pieter Van Hees (Waste Land) / Raf Reyntjens (Paradise Trips) / Gust Vandenberhe (Lucifer).

Beste Acteur Bijrol: Titus Devooght (Welp) / Peter Van Den Begin (Waste Land) / Jeroen Perceval (Paradise Trips).

Beste Actrice Bijrol: Charlotte Anne Bongaerts (Image) / Babetida Sadjo (Waste Land) / Tania Van Der Sanden (Paradise Trips).

Beste Debuut: Maurice Luijten (Welp) / Cédric Van Den Abeele (Paradise Trips) / Sirin Zahed (Trouw Met Mij).

Beste Director Of Photography: Menno Mans (Waste Land) / Nicolas Karakatsanis (Violet) / Rymvidas Leipus (N-The Madness of Reason).

Beste Art Direction: Geert Paredis (Welp) / Geert Paredis (Waste Land) / Yves Verstraete (Paradise Trips).

Beste Montage: Nico Leunen (Waste Land) / Nico Leunen (N-The Madness of Reason) / Dieter Diependaele (Violet).

Beste Muziek: Steve Moore (Welp) / Simon Lenski en Senjan Janssen (Waste Land) / Walter Hus (N-The Madness of Reason).

Beste Co-productie: Allèluia / Je Suis Mort Mais J’Ai Des Amies / La Tierra Roja.

Beste Kostuum: Catherine Marchaud (Waste Land) / Manon Blom en Mariella Kallenberg (Paradise Trips) / Kristin Van Passel (Brabançonne).

Beste Make-Up: Roxanne Janssens (Welp) / Esther De Goey (Waste Land) / Lili Dang Vu (Paradise Trips).

Tijdens het festival worden ook nog de drie genomineerden in de categorieën Beste Kortfilm/Animatiefilm (juryvoorzitter Cecilia Verheyden) en Beste Documentaire (juryvoorzitter Martin Heylen) bekend gemaakt.

https://www.youtube.com/watch?v=vLsUwnfJoPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier