Jan Fabre geeft weer vuur in Brugge

Redactie KW

Woensdagavond werd in het Guido Gezellemuseum het gerestaureerde beeld ‘De man die vuur geeft’ onthuld door de kunstenaar samen met burgemeester Renaat Landuyt.

Het beeld, een gebogen figuur die vanonder zijn jas een vuurtje geeft en Jan Fabre zelf voorstelt, staat voortaan aan de ingang van het Guido Gezellemuseum. Het is een tweeledig sculptuur bestaande uit de man op zijn blote voeten die vuur geeft. Iets verderop staan zijn schoenen op een sokkel. Het werk kan geïnterpreteerd worden als de kunstenaar die van zijn sokkel komt om het vuur van de poëzie door te geven.

Bru.taal

De restauratie is bekostigd door Angelos/Jan Fabre zelf en voor de herplaatsing stond Musea Brugge in. Vroeger stond het beeld achteraan in de tuin tussen de struiken en was er een probleem met de toevoer voor het gas van de aansteker. Bij deze onthulling werd ook meteen het nieuwe literaire festival Bru.taal opgestart. In de tuin van het Guido Gezellemuseum lazen Clara Cleymans, Gene Bervoets en Tiny Bertels teksten voor uit ‘Restanten’ van Jan Fabre.

(MVN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier