Jan Declercq presenteert eigen digitale printtechniek: “Op mijn veertiende zat ik al in de doka”

© JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Nog tot en met 15 februari loopt in de foyer van OC Marke de tentoonstelling ‘Fotografie & Mixed Media’ met 24 werken van Jan Declercq.

Voor de 24 werken, waaronder een 12-tal op groot formaat, gebruikt Jan Declercq (60) voor de allereerste keer een eigen ontworpen printtechniek. “Ik noem mezelf een digitalist. De computer speelt een grote rol. Met de nieuwe printtechniek kan ik printen op karton of op ander materiaal. Er zijn weinig mensen die dat kunnen. Al jaren zoek ik om dat speciale effect te verkrijgen”, duidt Jan, die van opleiding technisch ingenieur is.

Beroepshalve is hij leraar elektromechanica aan het PTI Kortrijk. Hij is er ook verantwoordelijke voor stages en eindwerken. Jan volgde 4 jaar fotografie en 4 jaar vrije grafiek aan de Kunstacademie Kortrijk. “Ik heb altijd van fotografie gehouden. Op mijn veertiende zat ik al samen met mijn papa Albert foto’s te ontwikkelen in onze donkere kamer op zolder”, vertelt Jan verder.

Voor zijn werken vertrekt Jan altijd vanuit zijn eigen digitale foto’s. “Bij manier van spreken ‘beschilder’ ik de foto’s. Ik gebruik elementen uit de grafiek en voeg er stukken uit andere foto’s aan toe. Een oude afgeschilferde muur of een lichtinval van een glasraam uit een kapel kan een sterke artistieke meerwaarde geven aan het werk. Ik durf ook krassen maken. Het is een bijzondere, gelaagde manier van werken.”

INTERPRETATIE

Op de foto’s van Jan zijn altijd mensen te zien. “Geen glitter en glamour. Ik probeer de persoonlijkheid en de natuurlijke schoonheid van de modellen naar voor te brengen. Dat kunnen blootleggen is altijd een uitdaging: bepaalde gevoelens tonen in een bepaalde pose”, aldus Jan. “Met mijn werken probeer ik de toeschouwer zelf een interpretatie te geven van wat hij ziet. Je moet hen ruimte geven om het idee achter de foto te zoeken.”

Volgens Jan is de tentoonstelling opgebouwd voor het groot publiek. “Daarmee bedoel ik dat de bezoekers van het OC, die naar een voorstelling komen, ook de tentoonstelling kunnen bekijken.”

De tentoonstelling is te zien tijdens de openingsuren van het OC Marke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier