Internationale top van hedendaags circus palmt Marke in

Griet Deschamps uit Marke coördineert Perplx en Koen Allary is artistiek coördinator. Het circusfestival werkt ook samen met circushogescholen. (Foto EDB) © EDB
Redactie KW

Circusfestival Perplx ging van start in en rond oc Marke. Nog het hele weekend laten verschillende binnen- en buitenlandse artiesten de kijkers genieten van actuele circusvoorstellingen.

De voorstellingen vinden plaats in en rond het oc van Marke, maar bussen brengen de festivalgangers vanuit Marke ook naar de schouwburg, Budascoop, het Arenatheater en de Scala van de Unie der Zorgelozen in Kortrijk en naar het Cultuurcentrum in Wevelgem.

West-Vlaanderen

Griet Deschamps uit Marke coördineert het geheel en Koen Allary is artistiek coördinator. Ze konden artiesten strikken uit binnen- en buitenland. “Ook West-Vlaanderen is goed vertegenwoordigd in de circuswereld die internationaal doorbreekt”, aldus Koen. “Alexander Vantournout uit Brugge brengt een voorstelling met Bauke Lievens uit Brugge. Compagnie Krak is van Brugge en ook Willem Balduyck van Circus Katoen is van West-Vlaanderen, nl. van Lichtervelde. Circus Katoen werd laureaat van Circus Next.” Naast artiesten uit het binnenland, is ook het buitenland sterk vertegenwoordigd met groepen uit Frankrijk, Zwitserland, Finland, Australië, Groot-Brittanië en Marokko. Er zijn voorstellingen op zaterdag- en zondagnamiddag en -avond.

“Vroeger waren er enkel dag- en weekendkaarten, maar nu kunnen de mensen tickets kopen per voorstelling. Die kunnen verkregen worden op het festivalterrein”, volgens Griet.

Festivalparel

Perplx werkt ook samen met circushogescholen. “Twee van de beste circushogescholen van Rotterdam en Brussel werkten op het festivalterrein een week voor het festival samen”, glundert Koen. “Daarom werden enkele circustenten vroeger opgezet.” Ook de nieuwe zaal van de Scala in Kortrijk zal gebruikt worden voor residenties van circusartiesten. “In augustus komen daar twee circusartiesten een week werken. Wij doen met Perplx veel meer dan in onze publiekscommunicatie staat en organiseren niet enkel het festival.”

Perplx is volgens Koen een kleine festivalparel binnen de circuswereld. “Internationaal zijn we zelfs nog meer bekend dan in onze streek. Er wordt met grote ogen gekeken wat hier geprogrammeerd wordt. Ruim een jaar later duiken voorstellingen van hier dan op in de cultuurzalen. Op Perplx kan je echt ontdekken en voorstellingen zien die anderhalf jaar later rondtoeren in Vlaanderen.”

Programma op www.perplx.be

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier