Internationaal succes lonkt voor balletdanser Jonas Vlerick uit Wenduine

Jonas in zijn ouderlijke woonst in de Duinenlaan. © Foto WK
Redactie KW

Balletdanser Jonas Vlerick zette onlangs een knappe prestatie neer in de Valentina Kozlova International Ballet Competition in Brussel. De Wenduinenaar mag nu aftellen naar de grote finale, van 25 tot 30 april in New York.

Jonas Vlerick (28) begon al op piepjonge leeftijd met dansen. Vandaag is hij als West-Vlaming een buitenbeentje in het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, waar hij als danser en choreograaf bekend staat om zijn gedurfde stijl. “Jonas-stijl, zo noemen mijn collega-dansers het wel eens”, aldus Jonas.

“Tast graag de grenzen van het menselijke lichaam af”

“Ze zeggen dikwijls dat ze mijn choreografieën al na luttele seconden kunnen herkennen. Ik tast graag de grenzen af van het menselijke lichaam en streef daarbij altijd naar een heel intense, haast dierlijke manier van bewegen.” Een mooi voorbeeld hiervan is zijn choreografie Theropoda, waarin de dansers op het podium transformeren tot dinosauriërs.

Op de wedstrijd in Brussel won Jonas, die tegenwoordig in Antwerpen woont, samen met zijn 17-jarige danspartner Lara Fransen de eerste prijs in de categorie ‘hedendaagse dans’. In de reeks ‘choreografie’ werd hij tweede.

De competitie is bij het brede publiek dan misschien niet zo bekend, voor Jonas kan het ticket naar New York heel wat deuren openen. “In de jury zetelen vooraanstaande mensen uit de internationale danswereld”, aldus Jonas. De Wenduinenaar klinkt alvast ambitieus. “Ik ben ervan overtuigd dat ik op de finale in New York een nog beter resultaat neer kan zetten.”

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier