In Kortrijk geboren kunstenaar Joris Ghekiere overleden

Redactie KW

Op vrijdag 2 december is kunstenaar Joris Ghekiere overleden. Hij werd in 1955 in Kortrijk geboren.

Als 26-jarige verwierf hij de titel ‘Laureaat schilderen’ in de wedstrijd ‘Stimulans 81’ en in 1981-1986 won hij de prijs van de ‘jeune peinture belge’. Hij volgde kunstonderwijs in Antwerpen en vervolmaakte zijn opleiding in het Spaanse Granada.

Jarenlang zette de schilder een eigenzinnige en zelfbewuste koers uit. Hij schilderde zowel abstract als figuratief, creëerde monumentale muurschilderingen en realiseerde geometrische structuren in wit polystyreen. Volgens kenners waren zijn werken eerlijk en authentiek en maakte hij eigentijdse kunst van een hoog niveau.

S.M.A.K. in Gent

Hij koos zijn motieven erg zorgvuldig en overdacht. Hij schilderde onder meer planten, haartooien, volksdansers, woekeringen en landschappen. Joris Ghekiere gebruikte dikwijls fotografie om zich het onderwerp toe te eigenen en ook om een afstand te creëren tussen zichzelf en het gekozen motief. In zijn beelden nam hij zijn toeschouwers helemaal mee. Joris Ghekiere genoot bekendheid in binnen- en buitenland. Hij toonde zijn werk vooral op groepstentoonstellingen of in galerieën, maar was niet commercieel ingesteld. Hij stelde nog tentoon in het S.M.A.K. in Gent en in september nam hij nog deel aan de tentoonstelling ‘Painting after Postmodernism’ in Brussel. Ook in onze provincie werden werken van Ghekiere tentoongesteld.

Joris Ghekiere woonde in een omgebouwde schippersschool in Klein Willebroek. Hij was docent aan de Karel de Grote-Hogeschool in Antwerpen. Joris was de zoon van Etienne Ghekiere die uit Izegem kwam en Paula Vos uit de Antwerpse Kempen. Het koppel verhuisde naar Kortrijk, waar Joris geboren werd in 1955. De ouders verhuisden later nog naar de Kempen, waar ze allebei overleden zijn. Joris Ghekiere overleed vrijdag na een slepende ziekte in aanwezigheid van zijn familie. Hij laat een levenspartner Inge Henneman en twee kinderen Abel en Orlan na. Volgend weekend is er een afscheidsplechtigheid.

(EDB – Foto Cobra tv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier