IN BEELD Bekroonde natuurfotografie in Xpo Center Bruges

Stefan Vankerkhoven

Het Natural History Museum in Londen, een instituut met wereldfaam, doet elk jaar een oproep aan natuurfotografen van overal in de wereld om hun mooiste beelden in te sturen.

In 2015, voor de 51ste editie, werden 42.445 beelden bezorgd uit 96 landen. Een internationale jury van deskundigen maakte een selectie van honderd beelden die zich op je netvlies branden door hun schoonheid, merkwaardigheid of vermogen om in één beeld een verhaal te capteren.

Bewustwording

Met deze expo wil het Natural History Museum bewustwording over de levende en de dode natuur en de ontwikkeling van de aarde verspreiden en verdiepen. Op die manie krijgen thema’s als evolutie, biodiversiteit en duurzaamheid een breder draagvlak. Op de expo gaat heel wat aandacht naar milieubewustzijn. Een foto over de olifantenstroperij in Zuid-Afrika zorgt voor kippenvel. Net als de foto van een vermoorde Congolese boswachter.

Wekt het verwondering dat een foto van een vos die een poolvos verorbert een van de winnaars is ? De opwarming van de aarde zorgt ervoor dat vossen steeds minder voedsel vinden en zich genoodzaakt zien om hun soortgenoten te doden en op te eten… Gelukkig is er ook af en toe plaats gemaakt voor humor, zoals de foto van Audrey Gudkov van twee ontzagwekkende, 150 kilo wegende komodovaranen, die in een nationaal park in Indonesië wel lijken verstrengeld te zitten in een judo greep.

Deze fototentoonstelling kan voor de toegangsprijs van 13 euro samen bezocht worden met de expo’s over Picasso en Miro die lopen in het Oud Sint-Jan. Info : www.xpo-center-bruges.be

(SVK)