Hortus Conclusus van Peter Depelchin verdwenen van Kasteel Beauvoorde

© GF
Redactie KW

Het werk van de Beauvoordse kunstenaar werd vorig jaar op de site van het Kasteel Beauvoorde geplaatst maar is nu verdwenen. De kunstenaar zelf zegt dat hij niet op de hoogte gebracht werd van de sloop.

“Dit is een zeer spijtige zaak. Eind vorig jaar had ik met een positieve brief aan Herita te kennen gegeven dat ik het kunstwerk aan hen wou schenken. Aan de basis van die beslissing lag het feit dat het werk voor een stuk het Kasteel Beauvoorde representeert. Het kasteel is – net als de Hortus Conclusus – een besloten hof: dergelijke kastelen werden immers gebruikt als buitenverblijf en lusthof. Bovendien werd het gebouwd op een terp, omsloten door water. In die zin zijn er sterk voelbare parallellen.”

Niet veel later ontving Peter een aangetekende brief waarin stond dat men de schenking niet aanvaardde. Dit werd echter niet beargumenteerd, noch werd er een einddatum meegedeeld. “Ik had verwacht dat er met mij rond de tafel zou gezeten worden, om te zoeken naar een oplossing. Als je je als kunstenaar engageert voor een tijdelijke expo, wordt steeds met de organisatie gezocht naar een efficiënte manier om een kunstwerk te plaatsen en af te breken. Het zou veel tijd gekost hebben, maar als we de Hortus Conclusus met de nodige precisie zouden ontmanteld hebben, kon hij misschien op een andere locatie aarden”, gaat hij verder. “Omdat ik wachtte op een menselijk telefoontje, of een uitnodiging voor een gesprek, ben ik niet op dat bericht ingegaan.”

De siteverantwoordelijke van het Kasteel van Beauvoorde, Koen Jambon, reageert. “De Hortus Conclusus maakte deel uit van een tijdelijke tentoonstelling, dus moeten de werken nadien verwijderd worden. We hebben meermaals geprobeerd om hiervoor met hem in contact te komen. Toen we geen antwoord van hem ontvingen na een aangetekende zending, en er ook op een mail met ‘deadline 30 januari’ geen reactie kwam, namen we de beslissing het werk af te breken. We appreciëren de bijdrage van Peter Depelchin aan de tentoonstelling. Dit lieten we al blijken in een bedankbrief die we eind vorig jaar naar hem verzonden. Ook in de toekomst willen we graag in en rond het kasteel ruimte maken voor tentoonstellingen.”

(CTM)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust van 11 april.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier