Horen, zien en zwijgen in het nieuwe stuk van ‘t Souffleurke in Rumbeke

© STEFAAN BEEL
Redactie KW

De lentevoorstellingen van theatervereniging ‘t Souffleurke beloven weer voor de nodige hilariteit te zorgen. ‘De Bonobo’s’, een komedie van Laurent Baffie, bezit alle ingrediënten om zaal Ocar volledig door het lint te laten gaan.

“Al van bij de eerste lezingen in november rolden de tranen over onze wangen”, bekent Xavier Mestdagh, die de rol van de blinde op zich neemt. “Het stuk ‘De Bonobo’s’ vertelt het verhaal van drie vrienden die elk worstelen met een gebrek. Om aan hun trekken te komen bezoeken ze al jaren prostituees maar hier willen ze vanaf. Ze zijn klaar voor de ware liefde en helpen elkaar om aan te pappen met een vrouw. Ze proberen hun handicap te verbergen en maken gebruik van een datingbureau wat natuurlijk voor hilarische taferelen zorgt”, aldus een glunderende Xavier. “Het is echt een billenkletser van formaat.”

Primeur

“René (Moyaert), ‘de dove’ van ons gezelschap, maakte kennis met deze Franse klassieker toen hij op vakantie was bij onze zuiderburen”, vertelt Kathy Casier, die dit jaar als politieagente op de bühne staat. “Het stuk werd al eens in het Nederlands gespeeld door het semi-professionele theater EWT, waar o.a. Daisy Thys en Maike Boerdam deel uitmaakten van de cast. Wij hebben de primeur om dit stuk als eerste amateurgezelschap in Vlaanderen te brengen”, klinkt het trots, “en zijn ervan overtuigd dat veel andere verenigingen uit de streek ons voorbeeld zullen volgen.” In 2011 brachten ze met ‘Ge-tic-t’ al eens een stuk van deze Franse toneelschrijver. “Net zoals Philippe Geubels proberen wij op onze manier het taboe rond gehandicapten te doorbreken”, legt Ria Parmentier uit, die dit keer als verkoopster over het podium dartelt. “De film ‘Hasta la Vista’ gaf hiervoor een paar jaar geleden al het goeie voorbeeld.” Spraakwaterval Gino Bruneel geeft gestalte aan ‘de stomme’ en Els Cornelissens vervolledigt de zeskoppige bezetting.

Regie

Gullegemnaar Bruno Vansteenkiste staat in voor de regie. “Technisch gezien is het geen eenvoudig stuk”, verduidelijkt Bruno, die al eens het blijspel ‘In de holte van je arm’, voor ‘t Souffleurke regisseerde. “Vooral de scenewisselingen moeten heel vlug gebeuren. Net zoals ‘droge humor’ typisch Engels is, wordt Franse humor doorspekt met tempowisselingen maar dit mag voor deze Rumbeekse vereniging geen probleem zijn. Dit verhaal rond horen, zien en zwijgen is ze op het lijf geschreven. Het is een positieve groep die enorm goed samen hangt en er altijd 100 procent voor gaat. Ik voel mij hier altijd erg welkom”, klinkt het oprecht. “Dit dolkomische stuk is trouwens een uitdaging voor elk gezelschap.”

Theater ‘t Souffleurke speelt de vijf voorstellingen van de Bonobo’s op zaterdag 3, woensdag 7, vrijdag 9 en zaterdag 10 maart, telkens om 20 uur en op zondag 4 maart om 15 uur. (KK)

Kaarten kosten 8 euro en kunnen gereserveerd worden via de ticketfoon 0472 58 31 75, ticket@souffleurke.be, in Standaard Boekhandel, Ooststraat 56 Roeselare of in Dagbladhandel Taptoe, Kerkplein 20 in Rumbeke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier