Hilde Vandermeeren uit Torhout schrijft trilogie samen met topadvocaat Walter Damen

Hilde: "Walter en ik speelden constant creatieve pingpong." (Foto JS)
Johan Sabbe

Na zes succesvolle psychologische thrillers die ze in haar eentje geschreven heeft, werkt de Torhoutse Hilde Vandermeeren (47) aan een trilogie samen met de Antwerpse topadvocaat Walter Damen. Het eerste van de drie boeken boordevol spanning heet ‘Rusteloos’ en verschijnt eind september.

De tot nu toe zes thrillers van Hilde zijn allen bij de uitgeverij Q verschenen, maar de vraag om voor drie samenhorende boeken met Walter Damen scheep te gaan, komt van de Antwerpse uitgeverij Van Halewyck.

“Ik was heel benieuwd hoe het samen bedenken en schrijven van een verhaal zou uitdraaien, maar het valt enorm mee”, klinkt Hilde tevreden. “Walter Damen is niet alleen advocaat, maar ook een uitstekende verteller. We zijn intussen al aan het tweede boek van de trilogie aan het werk, dat Bodemloos zal heten. Rusteloos, dat heel binnenkort verschijnt, is het resultaat van wat ik creatieve pingpong noem. Walter en ik hebben constant over en weer van gedachten gewisseld. We hebben elkaar heel veel gemaild en gebeld, maar we hebben ook dikwijls samengezeten. Het grootste deel van het schrijfwerk heb ik op mij genomen, al heeft Walter aan bepaalde passages meegeschreven.”

Spanning in Lissabon

De drie boeken hebben dezelfde hoofdpersonages, maar staan qua verhaal volledig op zich. De trilogie draait rond Kirsten Hartogs, een 28-jarige jonge strafpleitster, die uit Ramskapelle nabij Nieuwpoort afkomstig is, maar al tien jaar in de Portugese stad Lissabon woont. Ze werkt er voor een gerenommeerd advocatenkantoor.

Ook een lokale onderzoeksjournalist speelt een wezenlijke rol in de verhalen. Hij brengt telkens zaken aan het licht die een nieuwe kijk op de situatie opleveren.

“Alles speelt zich dus in Lissabon af en bijgevolg zijn mijn man Patrick Rosselle en ik naar ginder op reis geweest om er de stad te verkennen en de typische sfeer op te snuiven”, aldus Hilde. “Walter Damen heeft trouwens een directe link met Lissabon, want zijn schoonzus woont er. In het eerste boek Rusteloos moet Kirsten Har-togs een grote mediazaak pleiten. Een projectontwikkelaar uit Antwerpen, die in Lissabon woont en werkt, wordt verdacht van de betrokkenheid bij de verdwijning van de 21-jarige dochter van de voorzitter van de socialistische partij. Volgens de publieke opinie is hij schuldig en de druk van de media is gigantisch. Kirsten verdedigt hem. De man houdt zijn onschuld vol, maar het is de vraag of hij te vertrouwen valt. Sowieso hebben sommigen er alles voor over om de waarheid te verbergen, zelfs moord. Er staat nu eenmaal erg veel op het spel.”

Gratis voorstellingen

De uitgeverij Van Halewyck organiseert twee boekvoorstellingen van Rusteloos, waarop iedereen gratis welkom is op voorwaarde dat hij of zij zich vooraf inschrijft. De eerste voorstelling heeft plaats op donderdag 27 september om 20 uur in de foyer van het Zuiderpershuis aan de Waalsekaai 14 in Antwerpen. De moderator is VRT-gerechtsjournaliste Fatma Taspinar. De tweede voorstelling heeft plaats op woensdag 3 oktober om 20 uur in feestzaal Klokhof aan de Zeedijkweg 20 in Loppem. De Torhoutse schepen Lieselotte Denolf geeft de inleiding en Sabine Goethals modereert. Inschrijven kan via boeken@vanhalewyck.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier