Hilde Van Malderen debuteert met Kathaai: “Dit is het verhaal dat ik écht wilde schrijven”

Hilde Van Malderen stelt haar boek op 7 september voor in de Kuurnse bibliotheek. © Thomas Sweertvaegher
Olaf Verhaeghe

Voormalig voetbaljournaliste en huidig hoofdredacteur van Visie, Hilde Van Malderen, heeft met een eigen roman haar droom verwezenlijkt. Ze stelt haar debuut ‘Kathaai’ voor het eerst aan het publiek voor tijdens een lezing op 7 september in de bibliotheek van Kuurne. “Heel mijn hart en ziel zitten in dit boek”, glimlacht ze.

Wie de voorbije jaren het nationale voetbal op televisie of in kranten volgde, kent haar ongetwijfeld. Hilde Van Malderen (38) waagde zich als jonge vrouwelijke journaliste in een mannenbastion: langs de zijlijn van de eerste klasse, de Champions én Europa League en wedstrijden van de Rode Duivels. Daarnaast presenteerde ze mee het Gala van de Gouden Schoen. “Veel mensen zeggen dat ik zot ben om meer dan tien jaar de voetbaljournalistiek achter mij te laten”, zegt ze. “En ik besef dat ik een hele mooie positie had. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, zeker?”

Kathaai gaat over de liefde, dat wel. Maar ik vond de romantische zijde en het geluk maar wat saai. Ik behandel de vuile, harde kant van liefde. Het boek zelf is fictie, maar dat wil niet zeggen dat ik die lelijke kant niet zelf heb gezien”, aldus Hilde.

Droom als 10-jarige

Met haar debuutroman keert Hilde naar eigen zeggen terug naar haar eerste liefde. “Een eigen roman is een droom die ik als tienjarig meisje al had“, glimlacht ze. “Ik was het voetbal misschien een beetje beu. Het was ergens tijd om er eindelijk aan te beginnen.”

Hilde Van Malderen debuteert met Kathaai:
© Thomas Sweertvaegher

“Mocht Kathaai floppen, zou ik daar toch even niet goed van zijn”

Een eigen boek lanceren brengt uiteraard wel wat spanning met zich mee. “Dat ga ik zeker niet ontkennen (lacht). Weet je, dit is het enige wat ik al heel mijn leven wil. Mocht Kathaai floppen en iedereen zeggen: ‘wat heeft zij nu gedaan’, zou ik daar toch even niet goed van zijn. Ik heb heel mijn hart en ziel in dit boek gestopt. Ik weet dat ik een risico heb genomen, maar het is echt het verhaal dat ik zelf wilde schrijven.”

Avant-première

Dat Hilde haar boek voor de eerste keer in Kuurne komt voorstellen, is enigszins opmerkelijk, maar er is wel een duidelijke link. “Kuurne heeft mij gekozen“, lacht Hilde. “Ik ken jullie burgemeester vrij goed en toen ik hem vertelde over mijn boek, was hij onmiddellijk enthousiast.”

Op 7 september geeft ze een eerste lezing in de gemeentelijke bibliotheek. “Eigenlijk is het zelfs een beetje een avant-première, want de officiële persvoorstelling vindt pas een dikke week later plaats. Ik hoop alvast dat de Kuurnenaren mijn kindje zullen kunnen smaken.”

De lancering van Hildes debuutroman Kathaai, uitgegeven bij Manteau, in de Kuurnse bibliotheek is gratis bij te wonen op donderdag 7 september om 19.30 uur. Wie er bij wil zijn, stuurt best een mailtje naar tickets@kuurne.be. Na de lezing kan je het boek meteen kopen en persoonlijk laten signeren.