Heuse tekenbattle met William Boeva in De Spil

Pieter De Poortere battlet met Kim Duchateau onder het waakzame oog van William Boeva. (GF) © (GF)
Redactie KW

Boerke, de strip uit Knack Focus, bestaat vijftien jaar en dat wordt gevierd met een overzichtsexpo met het werk van zijn geestelijke vader Pieter De Poortere en met een tekenbattle die aan elkaar wordt gepraat door William Boeva.

Pieter De Poortere begon als kleine knaap te tekenen naar het voorbeeld van zijn vader. Na de tekenacademie begon het serieuze werk op Sint-Lucas waar hij in de leer ging bij strip-grootmeesters Ferry en Ever Meulen. Zijn eindwerk, de strip Boerke, groeide uiteindelijk uit tot een internationaal succesverhaal. In Humo en later in Focus Knack maakte Boerke furore. Van de tekeningen van het kleine keuterboerke komt er nu een originele overzichtstentoonstelling in cultuurcentrum De Spil.

“Aanvankelijk beleefde Boerke zijn avonturen op de boerderij maar na een tijdje stuurde ik hem de wereld in en dat werkte ook”, legt Pieter De Poortere uit.

15 JAAR BOERKE

“Tegenwoordig kan ik alles wat ik zie en wil vertellen doen via het personage Boerke. Het feit dat het zonder tekst is, maakt het tot een blijvende uitdaging. Het zorgt er ook voor dat Boerke door een zeer internationaal publiek is ontdekt en gelezen wordt wat meteen nieuwe invalshoeken biedt voor de verhaaltjes.”

“Nu Boerke vijftien wordt én tien jaar in Focus Knack staat, vonden we het tijd voor een overzichtstentoonstelling en waar kan dat beter dan in de thuisbasis van Knack en Roularta, in Roeselare dus. In De Spil zal je prints, originelen, schilderijen en animatiefilmpjes kunnen zien met het personage Boerke en extra materiaal dat specifiek is gelinkt aan de wekelijkse passage in het blad. Enerzijds tonen we de humorkant en anderzijds zie je ook hoe een en ander grafisch wordt opgebouwd.”

Een leuk nevenevenement naast de tentoonstelling wordt de tekenbattle die Pieter De Poortere zal uitvechten met zijn collega-cartoonist Kim Duchateau.

TEKENBATTLE

“Kim en ik zullen tegelijkertijd grappige opdrachten tekenen. Die krijgen we van William Boeva of ze komen uit het publiek. We zullen telkens drie minuten krijgen per tekening. Die wordt geprojecteerd zodat je live kan meemaken hoe een cartoon ontstaat. De tekening die het meeste applaus krijgt, wint dan. Tussendoor zal William Boeva zijn grappige zelve zijn en projecteren we ook wat bestaande Boerke cartoons en animatiefilmpjes”, aldus nog cartoonist Pieter De Poortere.

De tekenbattle Boerke vs Duchateau met MC William Boeva kan je meemaken op 26 maart om 20 uur in De Komedie van cultuurcentrum De Spil. Kaarten kosten 14 euro. Na de voorstelling is er een signeersessie met de cartoonisten en wordt de tentoonstelling geopend. De expo loopt tot en met 22 april, gratis te zien in Het Kunstlicht van De Spil tijdens de kantooruren. (BCR)

Info: www.despil.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier