Het zoontje van Frank en Julita woont eigenlijk… in Eernegem

Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Ook meteen gezwicht voor de charmes van zoontje Franky, gisteravond in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van ‘Eigen Kweek’? Zijn echte naam is Quinten Somers, en zijn Wijtschate is eigenlijk Eernegem.

Quinten Somers (6) is de zoon van Peter Somers en Mildred Mabilangan. Met Liberty (8) heeft Quinten nog een oudere zus. “We schreven Quinten in toen we vernamen dat de makers van Eigen Kweek kinderen zochten voor de serie: een jongen en een meisje tussen de 4 en 7”, steekt Peter van wal. “Enkel Quinten kwam in aanmerking. We hadden onze dochter ook graag ingeschreven, maar het meisje moest de dochter van Chantal (Maaike Cafmeyer, red.) spelen en dus volledig Belgisch zijn.” De rol van het dochtertje zou trouwens uiteindelijk gaan naar Alice Erard uit Beselare.

“Lang aandachtig”

“Quinten kan lang aandachtig blijven”, somt papa Peter de acteertroeven van zijn zoon op. “Terwijl veel kindjes snel afgeleid zijn, is Quinten niet alles beu na een halfuur. Bovendien is er een sterke gelijkenis met Julita, die zijn echte moeder zou kunnen zijn. Tot slot zeiden ze ook dat ze Quinten goed konden kneden. Hij deed perfect wat van hem gevraagd werd.”

Papa Peter is vol lof over de samenwerking met de filmploeg. “Het contact met Wim Willaert was perfect”, luidt het. “Wim is een echte speelvogel: heel leuk voor Quinten. Daarnaast speelden ook regisseur Joël en kindercoach Jelle een belangrijke rol in de begeleiding van onze zoon.”

Peter en Mildred waren er zelf niet vaak bij tijdens de opnames. “Ik was er natuurlijk heel graag constant bij geweest, maar dan zou Quinten nooit helemaal losgekomen zijn. We hebben het zo afgesproken dat de kindercoach hem ‘s morgens kwam ophalen om hem mee te nemen naar de opnames in Heuvelland. Wij gingen er meestal om, zodat we toch ook eens een glimp konden opvangen van de set. (lacht)

Quinten met zijn 'televisieouders': Wim Willaert als Frank en Rhonda Montameyor als Julita. (Foto VRT)
Quinten met zijn ‘televisieouders’: Wim Willaert als Frank en Rhonda Montameyor als Julita. (Foto VRT)© © VRT – Lies Willaert

“We zijn supertrots op hem. Wat ons ook verbaasd heeft, is dat hij echt acteert. Hij besefte dat hij iets moest spelen en toch komt alles heel naturel over. Of hij talent heeft? Het is alleszins niet onze bedoeling om Quinten in die richting te pushen. We zagen dit gewoon als een mooie ervaring voor hem, die hij zijn hele leven met zich kan meedragen. Zeker omdat het een heel toffe serie is. We hopen dan ook dat hij ook te zien zal zijn in het derde seizoen straks.”

Geen Frank en Julita

Peter is dan wel getrouwd met een Filipijnse, een echte versie van Frank en Julita kan je het gezin niet noemen. “Ik leerde Mildred kennen in België”, vertelt Peter. “Een vriendin van mij opende een taverne in Bredene, waar Mildred werkte. Zo raakten we aan de praat. Mildred was in België beland nadat haar zus met een Belgische man getrouwd was. Mildred was overgekomen om te helpen in het huishouden en is hier gebleven.”

Ik spreek ook veel beter Engels dan het steenkolenengels van Frank“, knipoogt Peter. “Bovendien spreekt mijn vrouw goed Nederlands. In het begin communiceerden we in het Engels, maar op een gegeven moment heb ik gezegd: vanaf nu praten we in het Nederlands. En daarna heeft ze de taal verbazend snel opgepikt. (lacht)

(TV – Foto’s Coghe/VRT)