Het West-Vlaams is volgens Unesco met uitsterven bedreigd

Redactie KW

Dat blijkt uit een atlas met bedreigd ‘immaterieel erfgoed’ van de VN-organisatie.

Met het succes van tv-series als Eigen Kweek en Bevergem, de hype rond kledij met West-Vlaamse quotes en de populariteit van de app en de campagne ‘Iedereen West-Vlaams’ zou je het niet zeggen, maar volgens een studie is het West-Vlaams wel degelijk met uitsterven bedreigd, zo meldt het wetenschappelijk tijdschrift Eos.

Er worden in de hele wereld vandaag de dag nog zo’n 6.000 talen gesproken, maar vermoed wordt dat dit er over honderd jaar nog 600 zullen zijn. Heel veel talen bevinden zich in de gevarenzone en het West-Vlaams is daar bij, net als het Fries en het Waals trouwens.

Het verdwijnen van talen is niet nieuw en heeft met verschillende factoren te maken. Zo is het voor sprekers van kleine talen vaak handiger, beter om te switchen naar een ‘grotere’ taal. Eens een taal niet langer van generatie op generatie wordt doorgegeven, is ze de facto dood.

UNESCO is zich ervan bewust dat vele talen bedreigd zijn, en rekent ze daarom tot het immaterieel erfgoed, zo schrijft Eos nog. Op de website heeft de VN-organisatie een overzicht van bedreigde talen opgesteld. Die talen zijn gerangschikt volgens de mate waarin ze bedreigd zijn, van kwetsbaar tot uitgestorven. In de Benelux zijn er volgens de atlas 4 bedreigde talen en dialecten: het Fries, Letzeburgs en West-Vlaams zijn ‘kwetsbaar’, het Waals is zelfs definitely endangered.

(FV – Bron Eos)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier