Het voorjaar van Eén kleurt behoorlijk West-Vlaams

Redactie KW

Donderdagmiddag stelde de VRT haar voorjaarsprogrammatie voor. Vanaf januari 2014 zien we heel wat nieuwe programma’s opduiken, met opnieuw heel wat bekend volk met West-Vlaamse roots.

Geert Hoste mag letterlijk en figuurlijk het voorjaar inluiden met zijn nieuwjaarsconference Geert Hoste King, op woensdag 1 januari op Eén. Vorige week al stelde de zender de prestigieuze fictiereeks In Vlaamse Velden voor, waarvoor de opnames grotendeels plaatsvonden in West-Vlaanderen. De megaproductie zal vanaf zondag 12 januari te zien zijn. Hoofdrolspeelster Lize Feryn zien we later dit voorjaar overigens ook opduiken in de fictiereeks The White Queen, een coproductie van Eén en de BBC, over machtige vrouwen in de Britse geschiedenis.

Matthias Sercu en Karl Vannieuwkerke

De fictiereeks Marsman, waarvoor Mathias Sercu het script, een rol en een deel van de regie voor zich neemt, stond oorspronkelijk volgend najaar gepland, maar verschijnt nu toch komend voorjaar. In de reeks zijn ook Lien De Graeve en Machteld Ramoudt te zien. Verder zou De 12de Man oorspronkelijk gepresenteerd worden door Ben Crabbé, maar die moet nu verstek geven. De quiz, waar elke week twee elftallen strijden met een ticket richting Brazilië als prijs, wordt nu overgenomen door Karl Vannieuwkerke.

Piet Goddaer en Wim Willaert

Piet Goddaer wordt dan weer jurylid in de liveshow Eurosong en voor wie Wim Willaert uit Eigen Kweek dreigt te missen, loert Achter de feiten om de hoek, een actueel sketchprogramma dat sterk neigt naar de vroegere succeshit In de gloria. Willaert vertolkt er één van de gastrollen.

Naast de klassieke programma’s verwacht VRT ook veel van Wauters vs. Waes, de broederstrijd tussen Koen Wauters en Tom Waes. Ook de docureeks Iedereen Duivel, dat de Rode Duivels achter de schermen volgt, belooft een kijkcijferkanon te worden.

(BVB)