Het blijft in de familie bij Palm

Het wel en wee van het familiebedrijf Toye, dat Palm op de kaart zette. (Foto VRT)
Redactie KW

Het Eén-programma Het blijft in de familie biedt een unieke inkijk in het levensverhaal van de brouwerij Palm, waarvan het Roeselaarse Rodenbach ook een onderdeel is.

Brouwerij Palm dateert al van voor de tijd van Napoleon: in Steenhuffel in Vlaams-Brabant werd al in 1747 bier gebrouwen. Alfred Van Roy besluit het imperium in het begin van de jaren ’70 over te laten aan zijn neef Jan Toye. Mijnheer Alfred heeft namelijk zelf geen kinderen. Jan Toye leert het vak al doende, maar Alfred Van Roy blijft over zijn schouder meekijken: tot zijn negentigste behoudt hij tekenbevoegdheid voor alle beslissingen. Jan Toye brengt het bedrijf tot grote bloei in de jaren 70 en 80.

Maar eind jaren 90 lopen de cijfers terug: de Belg drinkt minder bier, de brouwerij in Polen moet verkocht en ook het Fortis-debacle kost Jan Toye een hoop geld. Een ongeluk komt nooit alleen. Jan Toye verliest ook zijn oudste zoon Christoph, zijn eerste opvolger. Terwijl de brouwerij zichzelf in tijden van crisis moet heruitvinden, twijfelt ook de jongste zoon Matthias aan zijn toekomst binnen het familiebedrijf.

Palm is sinds 1998 ook eigenaar van brouwerij Rodenbach in Roeselare.

Het blijft in de familie, op woensdag 19 februari om 21.05 uur op Canvas.