Hervé blaast al 60 jaar op zijn klarinet: “Muziek als rode draad in mijn leven”

Hervé Six mocht een diploma en ereteken in ontvangst nemen. © EDB
Redactie KW

Onlangs werd Hervé Six (72) bij de Bellegemse muziekvereniging gehuldigd omdat hij al zestig jaar muzikant is.

“Eigenlijk speel ik al twee- tot drieënzestig jaar, maar rugproblemen en ziekte zorgden voor enkele onderbrekingen“, stelt Hervé Six, die anderhalf jaar geleden samen met zijn echtgenote Brigitte Sonneville (72) opnieuw in Lauwe kwam wonen.

Hervé werd geboren in Lauwe. Ook Brigitte bracht er haar jeugd door. “We zijn in 1968 getrouwd en bleven in Lauwe wonen. Onze zoon Kris is er nog geboren, maar in 1970 zijn we naar Harelbeke verhuisd omdat op de onderzoeksafdeling van Bekaert waar ik werkte, toen nog gevraagd werd om binnen het kwartier op het werk te geraken. Onze dochter Els werd geboren toen we al in Harelbeke woonden.”

Kiezen voor Klarinet

Hervé begon muziekles te volgen in Lauwe. “Ik begon met klarinet. Mijn oom Michel Monteyne, die een talentvol muzikant was en van wie ik de muzikale microbe geërfd heb, spoorde me aan om naar Harelbeke te gaan. Daar heb ik in 1964 mijn hoge graad klarinet gespeeld bij leerkracht Gustav De Brauwer.”

In 1955 was Hervé al aangesloten bij de muziekvereniging Vrij en Blij in Lauwe. “Ik bleef daar tot met de fusie van de muziekverenigingen in 1985. Ik woonde toen al lang in Harelbeke.”

In 1960 trad Hervé ook toe tot de harmonie van het VTI, waar hij school liep. “Ik kreeg les van de dirigent, die ook de maat sloeg bij de harmonie van Sint-Jozef, waar ik verschillende keren meespeelde.” Met de harmonie van het VTI, dat ooit 120 muzikanten had, trok Hervé nog naar Hamburg, Barcelona, Denemarken, Zwitserland en nog andere plaatsen. “We speelden zelfs nog op een voetbalmatch België-Nederland. Er werd toen even veel gerepeteerd om te concerteren als om te marcheren.”

Ook toen Hervé al de school verlaten had, bleef hij in de harmonie meespelen. “Ik heb er 29 jaar deel van uitgemaakt tot het muziek ophield te bestaan.” In 1983 startte Hervé nog in Jong en Moedig, waar zijn neef dirigent was. “Ik ben er tien jaar gebleven om het korps te versterken.”

Niet meer blazen

Hervés grote hobby is altijd muziek geweest. Negen jaar op rij nam hij vakantie tijdens de krokusvakantie om klarinetstage te volgen in Oostduinkerke. “Ook mijn dochter en de kleinkinderen gingen toen mee.” Ook de Syndical Band Oostende Westhoek en een klein orkestje kruisten gedurende enkele jaren Hervés muzikale pad.

“Door ziekte mocht ik niet meer blazen. Dat was voor mij een grote straf”

Halfweg de jaren tachtig belandde Hervé ook in het harmonieorkest Vooruit in Harelbeke. “We gingen meerdere keren naar Kerkrade, maar ook in Valencia hielde we met het korps de eer hoog.” Hervé bleef bij het harmonieorkest Vooruit tot in 1992. “Ik kreeg de kans om de contra alt klarinet te spelen, maar het was zwaar en ik sukkelde toen al met mijn rug.” Hervé stopte tijdelijk met spelen, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en hij keerde toch verschillende keren terug.

Diamanten medaille

Ondertussen was Hervé in 1991 ook al lid van Eendracht en Vrijheid in Harelbeke en daar bleef hij tot in 2012. Hervé had al beslist om geen wandelconcerten meer te doen. In 2009 was Hervé ook met basklarinet gestart in Vooruit.

Ik ben er zelfs weer voor naar de muziekschool geweest en heb lessen gevolgd bij Marc Kerckhof in Izegem. Ik heb er mijn hogere 2 afgewerkt voor basklarinet, maar moest na vijf jaar wegens ziekte stoppen. Dat was in 2012. Ik mocht niet meer blazen en dat was voor mij een grote straf. Maandenlang kon ik nergens meer spelen.”

Steun en toeverlaat

De hoogste graad voor basklarinet werkte hij niet meer af. In maart 2013 startte Hervé onder impuls van zijn kleinkinderen met basklarinet in de Bellegemse Muziekvereniging. Hij bleef tot 2015 ook nog in Vooruit spelen. “We waren toen al in volle voorbereiding om weer in Lauwe te gaan wonen. Ik heb er lang over getwijfeld, want in Harelbeke was ik sterk geëngageerd in ACW, de cultuurraad, KWB en ACV Overkoepelend, maar niet meer in de tuin moeten werken gaf de doorslag.”

Hervé en Brigitte burgeren zich weer in in Lauwe en zijn er al lid van Okra. Op muzikaal vlak leeft Hervé zich nog altijd uit in Bellegem, waar hij onlangs met een diamanten medaille gehuldigd werd.

Brigitte speelt geen muziek, maar blijft de grote steun en toeverlaat van Hervé. Kruissteekjeswerken over muziek en klarinetten sieren het appartement, en dat is dan Brigittes haar werk. (EDB)