Heropening vn Streuvels’ Het Lijsternest in Ingooigem zorgt voor heibel

Foto JG
Redactie KW

Over de heropening van museum Het Lijsternest, het huis van wijlen schrijver Stijn Streuvels, is een hele polemiek ontstaan.

Het huis, eigendom van de provincie, onderging een grondige restauratie. Op 24 april gaat het officieel opnieuw open. Schrijver-dichter Hedwig Speliers is die dag een van de vier gastsprekers en daar is niet iedereen gelukkig mee.

Myriam Vanlerberghe, gedeputeerde voor Cultuur, krijgt een hele reeks vragen voorgeschoteld over de keuze voor Speliers. Het is een understatement dat Speliers zich kritisch opstelt tegenover Stijn Streuvels.

Oostendenaar Hedwig Speliers, geboren in Diksmuide en bijna 80 jaar oud, is een dichter, essayist en criticus. In het verleden schreef hij meer dan één omvangrijk werk over Stijn Streuvels en zijn werk. Onder meer Omtrent Streuvels, het einde van een mythe (in 1968) en de biografische trilogie Dag Streuvels (1994).

Provocatie

“Dat men uitgerekend Hedwig Speliers vraagt om te spreken bij de heropening van Het Lijsternest is dan ook een regelrechte provocatie en een kaakslag voor elke rechtgeaarde Streuvelsliefhebber”, aldus historicus en Streuvelskenner Johan Roelstraete.

“De keuze voor Speliers is onvoorstelbaar”, zegt ook Bruggeling Dries Van den Abeele. “Speliers heeft boek na boek geschreven om Streuvels te kleineren, verkeerd voor te stellen en als een fascist of een suppoost van de nazi’s af te schilderen. Dit raakte allemaal kant noch wal en werd ook definitief weerlegd. Aan Speliers kleeft dan ook een smet die hem totaal ongeschikt maakt om op een officiële plechtigheid, in het huis van Streuvels dan nog wel, het woord te voeren.”

Vandaag staat vast dat de familie van Streuvels forfait geeft als de keuze voor Hedwig Speliers niet herroepen wordt.

Ook de bestuursleden van het Streuvelsgenootschap zouden wegblijven. Hedwig Speliers konden we nog niet bereiken voor commentaar.

Probleemrestauratie

Het verhaal van het Lijsternest, gebouwd in 1905 en waar Streuvels overleed in 1969, is nog schrijnender. Duizenden jongeren passeerden er in de schrijfkamer van Stijn Streuvels, maar dat het gebouw langzaam dreigde weg te zakken werd deskundig verborgen gehouden. Tot gedeputeerde Marleen Titeca de kat de bel aanbond en tot haar verbazing te horen kreeg dat het Lijsternest, aangekocht door de provincie, zelfs geen beschermd monument was. Het dossier mocht helemaal overgedaan worden. Met de klassieke problemen bij restauratiewerken tot gevolg.

Kleikop

Uiteindelijk werd het volledige Lijsternest, dat gebouwd was op wat men in de regio een Kleikop noemt, figuurlijk opgetild en op een nieuwe fundering geplaatst. Alles uit het interieur werd gearchiveerd en nu de werken klaar zijn werd ook dat interieur in ere hersteld. Bijvoorbeeld met een origineel fornuis. De centrale verwarming met zichtbare radiatoren moest plaatsruimen voor ondergrondse verwarming.

Tuin

Nu wacht alleen de tuin nog op een beurt voordat op 27 april het Lijsternest eindelijk weer open gaat. De provincie is intussen via allerhande kanalen op zoek naar gidsen voor het museum en ook een deeltijdse medewerker voor het onthaal en begeleiding van groepen wordt nog gezocht. Tot dinsdag 15 april kunnen geïnteresseerden mailen naar lijsternest@west-vlaanderen.be. In hetzelfde kader gaat Anzegem ook samenwerken met de gemeenten Deerlijk en Wielsbeke, thuishavens van René Declercq en André Demedts. De gemeenten willen een gezamenlijke brochure opstellen en ook een fietsnetwerk uitbouwen

(KC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier