Hemelsberghe, het nieuwe gebouw dat KunstGroepBrugge vzw huurt, neemt vliegende start

Wim Van Isacker bij de nieuwe locatie van KunstGroepBrugge vzw. © SVV
Redactie KW

Sinds de lancering begin januari werden al 13 van de 20 atelierruimtes door leden in gebruik genomen. “Ik vermoed dat we over drie maanden ‘full house’ zullen zitten.”

KunstGroepBrugge vzw huurt het gebouw naast basisschool Hemelsdaele van VDD Project Ontwikkeling uit de Sint-Jorisstraat. Zij hebben plannen om er een appartementsgebouwcomplex te realiseren en zijn momenteel bezig met het ontwerp. Een bouwvergunning voor dit project is nog niet ingediend. “We weten dat deze stek net als onze vorige locatie, met name het voormalige kadastergebouw in de Lange Raamstraat, tijdelijk zal zijn, maar we hopen hier toch minstens een jaar of langer te kunnen resideren”, zegt Wim Van Isacker, voorzitter van KunstGroepBrugge vzw.

Leegstaande panden van stad of OCMW zouden ook in aanmerking moeten komen als atelier

Hemelsberghe, de naam die de vzw aan dit initiatief gaf, herbergt 20 ateliers die alle apart afsluitbaar zijn. “Ze zijn veel ruimer dan in de Lange Raamstraat en bieden door de hoge ramen veel licht. Dit komt omdat de atelierruimtes voormalige klaslokalen zijn”, geeft Van Isacker mee.

Ledenvergadering

Mede omdat de voorwaarden om atelierruimte enorm voordelig zijn – ongeveer 4 euro per gehuurde vierkante meter – vinden (amateur)kunstenaars die beeldend werk maken vlot de weg naar Hemelsberghe. “In die prijs zitten ook alle gemeenschappelijke kosten, zoals de aanschaf van nieuwe sloten, de verplichte brandverzekering en een voorschot op de verwarmingskosten. Door dit aantrekkelijke aanbod verhuren we in februari al 13 ateliers aan 17 kunstenaars. Vier ruimtes worden gedeeld”, schetst Van Isacker.

Hemelsberghe beschikt ook over een eigen tentoonstellingsruimte, in eerste instantie bedoeld voor (amateur)kunstenaars die hier werken en alle andere leden van vzw KunstGroepBrugge. Dit zijn er ondertussen een vijftigtal. “We spelen ook met het idee om elke twee à drie maanden een open-atelierdag te houden. Een ideale manier voor kunstzinnige geïnteresseerden om kennis te maken met onze huiskunstenaars. Die atelierdag zullen we opluisteren met een expositie, een optreden, een lezing en/of een boekvoorstelling.”

“Wellicht plannen we de eerste atelierdag op zondag 11 maart. We sluiten ook niet uit om een soort kunstuitleenproject op de rails te zetten, waardoor residenten werken ook zouden kunnen verhuren. Er is hier trouwens ook nog een turnzaal. Die gaan we zelf niet gebruiken, maar ik kan me best voorstellen dat een dans-, theater of muziekgroep hier haar oog op laat vallen.”

‘Va et vient’ van mensen

Jarenlang huurde Marc Troffaes een atelierruimte in het voormalig kadastergebouw af. “Het voorbije jaar heb ik in Brugge vruchteloos gezocht naar een ruimte, maar ik heb niets gevonden”, zegt hij. “Ik heb zelfs bij particulieren aangeklopt en ben immobiliënkantoren afgelopen. Ik vermoed dat zij, zelfs wanneer iets leeg staat, niet happig zijn om ruimtes te verhuren. De luttele keren wanneer de deur wel op een kier stond, vroegen eigenaars de marktprijs, wat het dubbele is van wat wij hier betalen. Hierdoor stond ik al die tijd op non-actief. Vandaag huur ik op de benedenverdieping van Hemelsberghe de kleinste ruimte af. Ik verblijf hier liever dan in het voormalig kadastergebouw. Er is meer een va et vient van mensen die een atelier afhuren. Op onze oude stek was er beduidend minder activiteit.”

Er zijn al twee jongeren van De Tank overgestapt naar ons, omdat ze hier een grotere ruimte kunnen afhuren

Kristel Somers is nieuw bij KunstGroepBrugge vzw, want zo lang is ze ook nog niet met kunst bezig. “Ik heb enkele muren een lik lichtgroene verf gegeven om in mijn atelier een thuisgevoel te creëren”, vertelt Somers, die werken met olieverf op doek creëert en zich nu op aquarelleren heeft gestort. “In mijn ruime atelier heb ik verschillende tafels geplaatst, zodat ik zelfs een aparte plek heb om te boetseren. Eigenlijk is het pure luxe.”

Overheidstaak

In tegenstelling tot De Tank, de atelierwerking voor jongeren van Het Entrepot in het voormalig Provinciaal Gouvernement op de Burg, staat op het huren van atelierruimte in Hemelsberghe geen leeftijdsbegrenzing. “Er zijn al twee jongeren van De Tank overgestapt naar ons, omdat ze hier een grotere ruimte kunnen afhuren”, vertelt Wim Van Isacker. “Als je het vanuit cultureel standpunt bekijkt, vind ik het trouwens verkeerd om een werking als De Tank bij Het Entrepot – een organisatie overigens waar ik absoluut niets tegen heb onder te brengen. Zij richten zich zeer specifiek tot jongeren, waardoor er op die locatie ouderen uit de boot vallen. Niettemin zitten we in hetzelfde schuitje, want net als wij in Hemelsberghe is hun verblijf in De Tank ook maar tijdelijk.”

“Als je ervan uit gaat dat een adequate atelierwerking tot het takenpakket van de stedelijke overheid behoort, zou de volgende coalitie dit in haar beleidsnota moeten opnemen”, vervolgt hij. “Leegstaande eigendommen van de stad of het OCMW zouden hiervoor in aanmerking moeten kunnen komen, want het kan toch niet de bedoeling zijn om hele patrimonium op de privémarkt te gooien? Ik denk hierbij aan het gesloten OCMW-rusthuis Sint-Clara of het woonzorgcentrum Minnewater dat over enkele jaren leeg zal komen te staan.”

Wim zou graag zien dat Brugge zich spiegelt aan Nucleo. “Deze organisatie in Gent stelt zo’n 100 à 150 atelierruimtes tijdelijk ter beschikking. Soms wordt dat tijdelijke karakter in een contract van 20 jaar gegoten, waardoor je van een quasi permanente basis kunt gewagen”, aldus de voorzitter van KunstGroepBrugge vzw. “Onlangs heb ik ‘s Hertogenbosch bezocht. Daar vind je vier door de stad aangekochte (fabrieks)gebouwen met werkruimtes voor startende ondernemers, repetitieruimtes voor muzikanten en atelierplaatsen voor (amateur)kunstenaars. De gebruikers zitten er tijdelijk, maar alweer: ze beschikken over de garantie dat ze er 10 à 15 jaar kunnen blijven. Op dat vlak is hier dus nog werk aan de winkel.”

Info: kunstgroepbrugge.be.

(SVV)